НОВИНИ

От нашите пратеници: За живота на афроамериканците в САЩ

Александър Марков
от Александър Марков
12:08, 01.11.2020
Чете се за: 02:16 мин.
По света

На президентските избори в САЩ афроамериканците са 13% от гласоподавателите. Републиканци и демократи са в ожесточена надпревара за гласовете им. Освен с пандемията, обаче, Америка ще запомни 2020 г. и с поредица протести за расова справедливост и равенство.

Те отново изведоха на преден план проблема за расовото разделение сред американците. Смъртта на Джордж Флойд в Минесота при полицейски арест през май в Минесота, на Джейкъб Блейк в Уисконсин, на Бриона Тейлър в Ню Хемпшир предизвикаха едни от най-мащабните демонстрации в историята на САЩ.

Движения като Black Lives Mater настояха за край на институционалната дискриминация. Десетки хиляди протестираха. Този площад в сърцето на Вашингтон стана символ на исканията за равенство на афроамериканците в САЩ.

Месеци по-късно - в разгара на кампанията за президент - кандидатът на демократите Джо Байдън обещава да излекува раните на разделена Америка.

А Доналд Тръмп напомня, че е направил за цветнокожата общност, колкото никой президент преди него не е правил.

Но достатъчни ли са тези обещания?

Расовото напрежение в Америка напомни за себе си след поредния смъртен случай на афроамериканец. Този път в столицата Вашингтон.

20-годишният Карън Хилтън загива след продължително полицейско преследване в "Брайтууд парк". След смъртта му семейството му щурмува полицейския участък.

За да излекуват раните на разделението, афроамериканци и бели се събират за колективна молитва пред Белия дом.

Бевърли Симънс: Молим се, защото има гладни деца, заради несправедливостта към цветнокожите и защото хората нямат работа заради коронавируса.

Бевърли Симънс е пенсионирана от Военновъздушните сили на САЩ. Казва, че лозунгът на движението Black Lives Matter означава, че животът на всички има значение.

Бевърли Симънс: Дала съм си обещание никога да не слагам разделителна линия между мен и брат ми, независимо от цвета на кожата му. Амин!

Джордж Хендерсън е пенсионер от Министерството на правосъдието.

Джордж Хендерсън, адвокат: Езикът на омразата разделя хората, а трябва да говорим на език, който ни обединява. Думи на любов, думи на помирение и думи на мир. Ние не виждаме такъв език в най-високия пост в страната - президентския.

Движенията Black Lives Matter и Антифа, които протестират по улиците на десетки американски градове, са считани от своите критици за крайно леви и непредставителни за цялата афроамериканска общност в САЩ.

проф. Йонко Мермерски, преподавател и общественик: Black Lives Matter в момента не е движение, което търси помощ, да помогне на черното население, а каузата е открадната и ограбена на практика от това да се прокарват марксистки идеи, всичко да се социализира - безплатно обучение, безплатно здравеопазване.

Привържениците на президента Тръмп са за обединение, но не и за безпорядък по улиците.

Андриа Лафърти: Вярвам, че Тръмп ще бъде преизбран и ще дойде време да се обединим. В полицията има и бели, и черни. Но има една много малка група от хора, които се опитват да посеят объркване и гняв в тази нация и ние казваме - не.

Подкрепящите Тръмп го харесват заради обещанието му за закон и ред.

Джоузеф, бояджия: Подкрепям Тръмп, защото е против абортите и донесе на нацията ни икономически просперитет, а безработицата сред афроамериканците е ниска.

Според експерти умерената част от американското общество не залита в крайности.

Дейвид Байлър, в. "Вашингтон поуст": Американците правят разлика между крайно десните, които твърдят, че полицията никога не прави нищо лошо, и крайно левите, които са за разформироване на полицията.

Поредният велопоход на борците за расово равенство приключва пред Белия дом.

Мислите ли, че Тръмп или Байдън могат да разрешат тези проблеми?

Джеймс, свободно нает: Не. Защото расовото разделение е тук отдавна и никога няма да спре.

На ограда пред парк "Лафайет" пред Белия дом протестиращи са окачили десетки снимки на афроамериканци, загинали трагично.

95% от афроамериканците гласуват традиционно за Демократическата партия.

Фактите показват, че през последните години - след 2010 г. - нивото на безработица сред цветнокожите в САЩ намалява драстично, нивото на арестите - също. Дали заслугата е на Доналд Тръмп или на предшественика му демократ Барак Обама - е отворен въпрос.

Оператор: Владимир Богдански

Следете изборите за американски президент по БНТ1 и онлайн на bntnews.bg и в мобилното ни приложение bntnews.

#СподелямеВажното

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната хуманитарна гимназия празнува 100 години от преместването си от Солун в Благоевград
Националната хуманитарна гимназия празнува 100 години от преместването си от Солун в Благоевград
Притеснения за фалити на заведения заради повторното им затваряне
Притеснения за фалити на заведения заради повторното им затваряне