НОВИНИ

И МВР ще вози COVID пациенти. От утре здравният министър тръгва на проверки по болниците

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:00, 01.11.2020
Чете се за: 02:41 мин.
Още

Здравната каса ще облекчи административно болниците, за да могат да приемат по-лесно пациенти с коронавирус. От утре здравният министър тръгва на проверки по частни и държавни болници, които отказват да разкрият легла за лечението на заразата. Костадин Ангелов се закани, че последствията за тези лечебни заведения ще бъдат ясни и бързи.

Заради затруднената епидемична обстановка от утре болниците минават на облекчен режим за отчитане. Лечебните заведения ще могат да разпределят всичките си налични легла според нуждите за прием на пациенти с COVID, без да се налага да получават одобрение от касата. Така ще могат да приемат повече заразени пациенти, ако това се наложи. Грижите за пациентите с онкохематологични заболявания, за трансплантираните и за родилките остават, както досега и с предимство. Здравният министър предприема промени заради проблемите с прием на пациенти с COVID в болниците. По БНР той заяви, че цяла нощ е правил логистика за настаняване на пациенти и справяне със ситуацията.

25 микробуса от системата на МВР вече са на разположение на Спешна помощ. Те са оборудвани с шофьор и човек, който може да окаже първа долекарска помощ. Това заяви в предаването "Неделя 150" по БНР здравният министър.

"Ще говоря и с частните линейки, ще намерим начин как да финансираме това, което те ще правят, ще извозват пациенти от домовете до лечебните заведения. Важното е пациентът да бъде до лечебно заведение. Оттук нататък организацията в работата на лечебното заведение се прави от изпълнителния директор и ръководния екип в лечебното заведение", каза пред радиото Костадин Ангелов.

Проф. Ангелов е внесъл в Парламента предложение за законова промяна болници, които отказват да лекуват пациенти с COVID-19, да не бъдат финансирани със средства от Здравната каса.

"Няма частни, няма държавни. По Конституция всички са равни, след като държавните могат, и частните могат. Ще си направят организацията такава, че не да лекуват само избрани от тях случаи, а ще лекуват всички случаи. Ние ще се борим за всеки един човешки живот и ще спасим колкото се може повече хора", допълни министърът.

По повод случаите от последните дни - с починал в дома си 33-годишен мъж, който не дочака линейка, и друг, който престоя два часа в линейка преди да бъде приет в болница, министърът коментира, че ще бъде решителен, въпреки че решения за искане на оставки се вземат трудно. Вчера той поиска оставката на директора на Четвърта градска болница в София. Не успяхме да се свържем с доцент доктор Аркади Иванов за коментар.

По повод разказания в "По света и у нас " случай, пред "България он Ер" той заяви, че "грешката е повече от фрапантна" и няма обяснение защо се е стигнало до чакането, съжалява и не знае защо това се е получило. Според д-р Аркади Иванов пациентът е докаран с линейка, с доказан COVID-19. С данни за дихателна недостатъчност, с болки в корема при приемане на лекарства, така че това, според него, абсолютно не оправдава поведението. Вместо да бъде приет за 15-20 мин., той стои 2 часа, коментира директорът на болницата. Това според него е абсолютно недопустимо и ако медицинското състояние на пациента е такова, че той е в тежко състояние, то с COVID и без COVID, той подлежи на хоспистализация.

В пост в социалните мрежи от името на д-р Панчо Панчев - заместник-директор организация на болницата и началник отделение "Анестезиология и интензивно лечение" в болницата се казва, че е бил потърсен по телефона от дежурния лекар и е провел разговор с лекаря от Бърза помощ. В публикацията д-р Панчев обяснява, че за да бъде бъде хоспитализиран пациент в COVID отделение, той трябва да има положително изследване на COVID, съгласно заповедта на здравния министър. Поискал е резултатът да се отрази във фиша за Спешна помощ, както и че пациентът е насочен от координационния център. Обяснява, че това е нужно, защото в противен случай пациент без COVID инфекция ще попадне в такова отделение и неминуемо ще се зарази.

В поста от името на д-р Панчев се казва,че е наредил на дежурната лекарка да приеме болния с индикацията, че е на възраст над 60 години, както е според заповедта на министъра. Изхождайки от описаното от лекаря състояние, това, според началника на отделението, е била единствената индикация за спешен прием.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя Агенция "Медицински одит" да извърши проверка на случая.

В "Неделя 150" по БНР здравният министър заяви, че и в София, и в страната има достатъчно легла. Той допълни още, че спирането на плановите операции е с цел не да се прекъсне лечението на пациентите, а да има приоритизиране. Проф. Ангелов заяви, че за момента не се налага въвеждането на нови мерки в страната ни.

Иначе ситуацията със заразените медици се усложнява. Коронавирусът е потвърден при над 2 300 (2339) медицински служители. Само през последното денонощие новите случаи са 71, 27 от заразените са лекари. Двама общопрактикуващи лекари от Петрич загубиха битката с коронавируса. Медиците са в пенсионна възраст, но са продължавали да работят, въпреки опасността от заразата. COVID-19 отне живота и на двама учители - 51-годишна жена от Шумен и 59-годишен учител от рудоземското село Чепинци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 2-3 седмици нова мярка: Държавата дава до 24 лв. дневно на работник от затворен бизнес
До 2-3 седмици нова мярка: Държавата дава до 24 лв. дневно на работник от затворен бизнес
Външната политика на САЩ - нетрадиционната дипломация при управлението на Тръмп
Външната политика на САЩ - нетрадиционната дипломация при управлението на Тръмп