НОВИНИ

Будител под карантина: Фотоколекция се превърна в акция за даряване на кръвна плазма

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:47, 01.11.2020
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Може да станеш будител и под карантина. Как изолацията ражда красива фотоколекция и слага началото на акция за даряване на кръвна плазма. Театралният режисьор Кристина Беломорска снима дистанционно хора в карантина, докато самата тя е в изолация, заради случай на COVID-19 в семейството.

Тя вече ходи свободно из града. Може да се наслади на есента, лицата, сюжетите. За Кристина Беломорска карантината приключи, но тази изолация ражда интересна колекция от снимки и слага началото на благородна кауза.
Всичко тръгва от едно селфи и приготовленията около него.

"Нагласявах лампата, така че да получа рембрандово осветление, не знам колко ми се получи тогава. Но изведнъж ми хрумна, че мога да снимам колеги и приятели, които също са под карантина - през няколко платформи, които позволяват да се провеждат разговори", разказва тя.

В периода на еднаквото ежедневие и срещата с четирите стени, участниците прегръщат с радост идеята и допускат Кристина до личното си пространство.

"Хората бяха много, много ентусиазирани от това, което се случва, и готови да правят какви ли не неща, които и на мен ми хрумват и на тях им хрумват", допълва Кристина.

След фотоколекцията, публикувана в Инстаграм, решава да популяризира идеята за даряване на кръвна плазма.

"Изкуството трябва да има свръхзадача - да информираме хората, че е възможно такова лечение", обяснява тя.

Някои от участниците вече са заявили желание да станат дарители. От центъра по трансфузионна хематология ще приемат всеки, който отговаря на условията за даряване на кръвна плазма. След 40-ия ден от положителния тест и възраст под 55 години, доброволците могат да се включат в акцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Директорът на Четвърта градска болница с коментар след репортажа на БНТ "Една нощ с линейка"
Директорът на Четвърта градска болница с коментар след репортажа на БНТ "Една нощ с линейка"
БНТ е с три отличия от годишните награди на Съюза на журналистите
БНТ е с три отличия от годишните награди на Съюза на журналистите