НОВИНИ

Защо влязохме в Зоната на COVID-19 в "Пирогов"?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:12, 28.04.2020
7721
Чете се за: 01:33 мин.
Истории

Лицата зад маските, лекарите, които аплодираме всяка вечер, болестта и хората зад статистиката. Вече 2 месеца Сovid-19 е превзел ежедневието ни, но малцина са тези, които виждат болестта и какво се случва в изолираните отделения.

Там пропускът и правилата са строги, но е важно хората да могат да видят всичко, за да разберат мащабите и нрава на епидемията. Защото Сovid-19 се превърна във фантомна болест, обвита в мъгла, която всички ние заселваме с чудовищата на страховете ни. Виждаме или по-точно усещаме епидемията, като отражение на отразеното, преразказ на преразказа. И нищо чудно, че някои започнаха да се съмняват, че наистина я има.

Затова камерата ни влезе там. Затова трябваше да влезе.

В Сovid- отделението на "Пирогов", където, казват, че са най-тежките случаи. В триажа или входа, приемът на болните. И влизането в центъра на епидемията, не е проява на безразсъдна смелост, а хладна преценка на характера на заразата и изключване на рисковете. Един месец след обявяване на извънредното положение, 35 дни след първия регистриран случай на Сovid-19.

Филмът е нередактиран, суров разказ, затова и истински.

Реалността в него е такава, каквато я видя безпристрастната камера. Без ограниченията на страха, неизкривена от инстинктите на екипа.

Болните и болестта се оглеждат в очите на трима лекари. Трима много млади лекари. Младите са тези, които са на първа линия срещу болестта. Но зад гърба им стои капацитетът на десетки специалисти, цялата болница. Д-р Мария Монева, д-р Димитър Валериев, д-р Иван-Александър Георгиев - всеотдайни с грижите си, благодарни, че могат да участват в тази световна битка. И техните пациенти, които им дават безрезервното си доверие.

И, въпреки че са тежко болни, те не се тюхкат, не мрънкат, не се жалват. Това са болни, които са усетили ужаса от недостигащия въздух, които са били свидетели на паниката и интубациите на съседа по легло. Хора, които геройски понасят страха си и не се поддават на отчаянието. Хора, които са толкова облъчени от множество адови описания за болестта им – че стоицизмът им в тази ситуация е достойна за възхищение.

„В зоната на Сovid-19“ е едно свидетелство, един документ за епидемията там, където малцина могат да влязат.

Благодарим на ръководството на „Пирогов“, че прие тази мисия и ни позволи да си свършим работата.

Благодарим за разбирането и на всички болни, които приеха камерата ни като част от екипа, който се бори срещу болестта.

„В зоната на Сovid-19“ е филм от документалната поредица „В кадър“ и беше излъчен в сряда, 29 април, 21:30 часа. Целият можете да видите тук.

Филмът е първи и единствен засега опит да се види работата на лекарите в условията на епидемия и строги мерки за изолация.

Журналистката Мария Чернева влезе за три дни в Covid-зоната на „Пирогов“ сама, с малка камера, за да не затрудни по никакъв начин работата на медицинските екипи и да не изложи на излишен риск никого.

Редактор на филма е Мария Митева, режисьор е Николай Василев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ще завърши учебната година в Европа?
Как ще завърши учебната година в Европа?
Генерал Мутафчийски получавал смс-и и имейли със заплахи за живота си
Генерал Мутафчийски получавал смс-и и имейли със заплахи за живота си