НОВИНИ

Да бягаш с кауза: Продуцентът от БНТ Гери Василева завърши успешно първия от 6 международни маратона

Това е начало и на нейната кампания "Бягай с множествена склероза"

Тереза Кънчева-Василева
от Тереза Кънчева-Василева
20:52, 30.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
Истории
Снимка:

История за шест маратона на шест континента, едно момиче, което вдъхновява с огромна воля и чар, и която имаме късмета да познаваме като част от екипа на "По света и у нас". Отговорният редактор на новините на БНТ - Гергана Василева завърши успешно първото си бягане от каузата "Бягай с МС" в Берлин.

От 15 години Гери живее с множествената склероза, но диагнозата не е пречка, а причина да се включи в два маратона, над 10 полумаратона и два веломаратона на "Дунав Ултра".

45 минути по-добро време, съревнование с хора от 161 държави и едно послание - Не спирай да се движиш.

"Това беше много очакван от мен маратон и много му се наслаждавах. През цялото време очаквах финала, за да кажа първо "старт" на моята кампания и второ, за да се зарадвам на медала, който много време очаквах", споделя Гергана Василева, продуцент в "По света и у нас".

Идеята за проекта "Бягай с МС" идва след полумаратон в пустинята Сахара - в Мароко. За Гери това е най-трудното бягане в живота ѝ.

"Целя да покажа, че въпреки всички диагнози и всички плашещи думи, които могат да бъдат чути, когато човек желае да остане със себе си и да води нормален начин на живот, има как да го направи и това е много лесно, като просто променя собствения ритъм и това, което тялото очаква и нещата се получават доста добре".

След Берлин ѝ предстоят състезания с опасни трасета.

"Малко се страхувам, повечето трасета са плашещи за мен, защото три от тях са полупланински, а един от тях - изцяло планински. Имам такъв и в джунглата, в пясъци в Австралия, островен маратон, а в Мексико е може би е най-лекият, който очаквам. Със сигурност ги очаквам с голямо нетърпение, ще дам всичко от себе си, за да минат успешно".

Тази неделя Гери ще бяга в Лисабон. Бягане като почивка - предвид предстоящите предизвикателства в Мексико, Австралия, Перу, Занзибар и Непал.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марин льо Пен се изправи пред съда по обвинение в присвояване на европейски средства
Марин льо Пен се изправи пред съда по обвинение в присвояване на европейски средства
Спортни новини 30.09.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 30.09.2024 г., 20:50 ч.