НОВИНИ

Въздушният трафик над България е по-натоварен заради конфликта в Близкия изток

Виктор Борисов
от Виктор Борисов
20:21, 30.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Снимка: Архив
Слушай новината

Заради напрежението в Близкия изток въздушното пространство над част от държавите опустя. А полетите са пренасочени през Ирак, Турция и България за Европа.

"Регионът, макар и близък сравнително географски - не оказва влияние върху общите направленията на маршрутите на авиокомпаниите в тази посоки", каза Димитър Ставрев, авиоексперт.

Пренасочените полети няма да имат сериозно отражение върху въздушния трафик над страната ни, който остава натоварен още от началото на войната в Украйна и отварянето на новото летище в Истанбул.

"Тъй като при него заходът за кацане е вече над българска територия, то, знаете, е едно от най-големите в света, с голям трафик и съответно това натоварва допълнително нашите ръководители по движение", обясни Димитър Ставрев, авиоексперт.

Конфликтната ситуация в Близкия изток влияе и на националния превозвач. Компанията анулира всички полети до Израел до 8 октомври след препоръка от Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз. Причината - всеки полет над военна зона крие големи рискове.

"Най-малкото един граждански самолет да бъде възприет като цел и да бъде подложен на обстрел. Другото е сблъсък, тъй като военните самолети летят с изключени транспондери, когато изобщо има такива - така че опасността от смесването на бойна и гражданска авиация е много голяма", коментира Димитър Ставрев.

Прелитащите самолети над България непрестанно се увеличават, като до края на годината се очаква броят им да надмине 1 милион. Но освен повече работа за ръководителите на въздушното движение - това означава и повече приходи за страната ни.

"Всички авиокомпании плащат единица такса за прелетян километър, тоест в зависимост от прелетените километри във въздушното пространство на територията на България, се плаща съответната такса - така че това носи допълнителни приходи", поясни Димитър Ставрев.

За миналата година над 80% от приходите от такси "прелитане" са свързани с потоците от Европа за Турция, Близкия и Далечния изток и обратно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошата реколта от слънчоглед ще засегне производството на олио
Лошата реколта от слънчоглед ще засегне производството на олио
Как Израел превзе Хизбула отвътре?
Как Израел превзе Хизбула отвътре?