НОВИНИ

Самолетът с евакуираните българи от Ливан кацна на летище София

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
19:10, 30.09.2024
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

Правителственият самолет евакуира сънародниците ни от Бейрут и кацна на летище София. Евакуирани са 89 българи, сред които много семейства с малки деца.

Заради ескалацията на напрежението в Ливан българското външно министерство осигури транспорта за българите, желаещи да се евакуират.

"До летището стигнахме страшно, пътят трябваше да отнеме 20 минути, но отне 2.45 ч., имаше много задръстване и хората се страхуват, трябва да взимаш определени пътища, не може всякакви. На летището имаше много хора, посрещна ни посланикът и хора от посолството, които ни помогнаха да се качим в самолета", каза Жана Шараф, българка от Ливан.

160 са българите, които са поискали да бъдат евакуирани. Сънародниците ни, транспортирани до София днес, бяха посрещнати на летище София от премиера Димитър Главчев.

"Обсъждаме всякакви варианти за евакуация, не е изключен и втори полет. Но още в началото, когато се събрахме колегите, казах, че най-важното е най-сигурният и безопасен начин за евакуация, независмо от цената. По-скъпо от човешкия живот няма", каза премиерът Димитър Главчев.

Израел обяви днес, че започва и ограничена сухопътна операция в Ливан. Първите сигнали за нахлуване по суша дойдоха по-рано днес - по границата с Ливан сее струпаха войски и танкове, а армията обяви, че е в готовност да използва целия си капацитет по въздух, море и земя.

На фона на подготовката за операция по суша срещу Хизбула, премиерът Бенямин Нетаняху направи обръщение към иранския народ с обещание за мир и просперитет. Израел междувременно постави условие за примирие с Хизбула.


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Димитър Главчев посрещна евакуираните българи от Ливан на летище София
Премиерът Димитър Главчев посрещна евакуираните българи от Ливан на летище София
Автобусът с мигранти в Бургас: "Гранична полиция" е изпуснала заподозрените ден преди трагедията, твърди свидетел
Автобусът с мигранти в Бургас: "Гранична полиция" е изпуснала заподозрените ден преди трагедията, твърди свидетел