НОВИНИ

Автобусът с мигранти в Бургас: "Гранична полиция" е изпуснала заподозрените ден преди трагедията, твърди свидетел

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
18:59, 30.09.2024
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нови детайли по делото за смъртта на двамата бургаски полицаи, прегазени от автобус, пълен с нелегални мигранти. Ден преди трагедията е имало информация за евентуален трафик на мигранти, но от „Гранична полиция“ са изпуснали заподозрените. Това твърдят свидетелски разкази.

Почти 24 часа преди инцидента през лятото на 2022 г. червен автобус аварирал на бензиностанция на изхода на Бургас. За този автобус, разследването установи, че е първото превозно средство, предвидено за трафика на бежанци. След като се е развалил, спешно е закупен този, с който бяха пометени полицаите.

Днес, по време на поредното заседание по делото, беше разпитана бившата управителка на бензиностанцията. Тя разказа, че полицаите са я предупредили, ако види ползвателите на автобус, който е бил паркиран ето тук, да сигнализира. Два часа по-късно, двама мъже, единият сред които жената разпознава като подсъдимия Омар Аднан, идват пеша. Тя сигнализира, но полиция така и не дива. По-късно мъжете си тръгват. Часове след това се случва и инцидента.

„Аз бяха предупредена от „Гранична полиция“, че трябва да ги информирам, ако се появи някой, свързан с този автобус и да ги задържа съответно при мен – червения автобус. Те дойдоха, аз съответно ги задържах, седях с тях. Обадих се на 112, но никой не дойде. След това те са стояли още два часа там и са си тръгнали", каза Марияна Ламбова, свидетел по делото.

Делото ще продължи през ноември, а присъдата се бави заради безуспешните опити да бъдат намерени мигрантите от автобуса, които да бъдат разпитани пред съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендата на НБА Дикембе Мутомбо загуби битката с рака на мозъка на 58 години
Легендата на НБА Дикембе Мутомбо загуби битката с рака на мозъка на 58 години