НОВИНИ

Скритите съкровища: Започва реставрацията на артефакти от Хераклея Синтика

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
17:32, 30.09.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Слушай новината

Бронзови римски монети, съпровождащи във вечния му път малко дете - това е само едно от откритията по време на разкопки в античния град Хераклея Синтика край Петрич. Предметите вече се почистват от специалисти, а след това ще бъдат изложени в музея. Там пък съвсем скоро ще започне реставрацията на статуята, която беше открита преди няколко месеца. Тя изобразява мъж, обожествен след смъртта му, подобно на Хермес.

18 бронзови римски монети в торбичка. Положени прилежно в гроба на малко дете, което най-вероятно е починало по време на голямото земетресение в края на 4-ти век. В гроба са открити и малка част от костите на загиналото дете.

"Рядко е. Все пак това са 18 монети. Сравнително голям номинал и са сложени за едно такова малко детенце. Много рядко се случват такива неща. Обикновено слагат по една-две монети и то главно на по-големи хора, т.нар. хараонов обол. Като отиде на онзи свят, да може да си плати на лодкаря да го преведе през реката на забравата и да стигне до Хадес. Има си такива вярвания", обясни проф. Людмил Вагалински – ръководител на археологическите разкопки.

Статуята, която беше открита преди няколко месеца в Големия канал, е на близо 2000 години, а монетите са пуснати в обръщение около 250 години по-късно. Което сочи, че в даден момент, предметите са съществували по едно и също време.

"Статуята са ѝ се радвали около 400 години. В края на четвърти век, след земетресението, и след като вече им е било наложено християнството, те са я скрили. А това детенце е пострадало при същото земетресение. Така че да, има известна такава връзка и припокриване във времето", отбеляза проф. Людмил Вагалински – ръководител на археологическите разкопки.

Очаква се реставраторът – проф. Китан Китанов, да започне и същинската работа по почистването на статуята. Беше изготвен подробен план, за да бъде разкрита цялостно.

"Той вече ще започне да работи системно и непрекъснато по нея. Каза, че минимум два месеца му трябват, защото е дълъг процесът, внимателен. Самите технологии и методи, които прилага, самите те изискват много време. Но ще има възможност и туристите от време на време да виждат как работи, какво прави. Защото той ще работи на място", каза проф. Вагалински.

Той загатна, че е свел до три имена самоличността на човека, изобразен със статуя. Със сигурност това е човек, който е бил поставен високо в обществената йерархия, затова е и обожествен след смъртта си. Кой е той ще стане ясно съвсем скоро.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13-метров надуваем Доналд Тръмп се появи край Лас Вегас
13-метров надуваем Доналд Тръмп се появи край Лас Вегас
Оставиха бебе пред къща в Айтос, новороденото е премръзнало
Оставиха бебе пред къща в Айтос, новороденото е премръзнало