НОВИНИ

Израел с нови условия за прекратяване на огъня в Ливан

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:13, 30.09.2024
Чете се за: 03:50 мин.
Близък изток
Снимка:
Слушай новината

Израел няма да се съгласи на примирие с Ливан, освен ако не бъде създадена буферна зона по границата. Това заяви израелският външен министър Израел Кац. Коментарът му идва след изказването на американския президент Джо Байдън, че не бива да бъде допускано началото на пълномащабна война в региона. Очаква се Байдън да разговаря с Бенямин Нетаняху. Продължава и взаимният обстрел между Израел и Хизбула.

Вълна от ракети събуди Бейрут и днес. Мишената - жилищна сграда в сърцето на ливанската столица. За първи път от началото на ескалацията между Израел и Хизбула, е нанесен удар във вътрешността на града. Страх и отчаяние властват сред ливанците, които още не са напуснали страната. Ден след ден Бейрут все повече заприличва на призрачен град.

"Тук е опасно за всички ни. Вярвам, че повече от всякога трябва да бъдем единни. Ако зависи от мен, страната ще бъде управлявана от армията - те трябва да назначават президента, защото иначе ще настане хаос и всички ще загинем" разказа жителят на Бейрут Мохамед.

"Моля се на Господ да спаси страната ни. Не знам какво друго да правя, освен да се моля", сподели жителката на Бейрут Наел.

Огромен кратер зее на мястото на сградата, където беше ликвидиран лидерът на Хизбула Хасан Насрала. Заедно с него бяха убити голяма част от ръководните фигури в движението. Тази сутрин при удар в Южен Ливан е загинал и лидерът на местния клон на палестинската групировка Хамас - Фатех Абу ел Амин.

Вчера Тел Авив нанесе удари и по йеменското пристанище Ходейда, където вече няколко месеца се намират и отвлечените български капитан и помощник-капитан от кораба "Галакси Лийдър".

Съединените щати са категорично против пълномащабна война в Близкия изток и вярват, че тя трябва да бъде избегната на всяка цена. Това заяви американският президент Джо Байдън и допълни, че ще разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да го убеди да не започва сухопътна офанзива в Ливан.

"Внимателно следим ситуацията. Трябва да видим дали и как ще реагират Хизбула или Иран, както и въоръжените групировки в Ирак и Сирия. Трябва да сме готови за някакъв отговор. Вярвам, че разполагаме с необходимите сили в региона, но за момента все още нищо не е ясно. Прекалено рано е за да знаем какво предстои", обясни съветник по сигурността към Белия дом Джон Кърби.

Примирие е възможно единствено, ако Хизбула се изтеглят отвъд река Литани и се разоръжат - условията, които израелският външен министър Израел Кац постави. Река Литани е заложена в резолюция 1701 на ООН, договорена след войната през 2006 г. за създаване на демаркационната "Синя линия" - буферната зона между Израел и Ливан. Кац вече е изпратил писмо до ООН с настояване резолюцията да бъде спазена.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опрощаване на стоки на вересия - основна схема за купуване на гласове
Опрощаване на стоки на вересия - основна схема за купуване на гласове
"Ние сме в капан" - разказ на българка в Ливан
"Ние сме в капан" - разказ на българка в Ливан