НОВИНИ

Крайнодесните в Австрия са първа сила след парламентарния вот

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:13, 30.09.2024
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Австрийската "Партия на свободата" празнува безпрецедентната си победа. Австрия се оказа поредната европейска държава, където има възход на крайнодесните. След парламентарните избори партията, създадена преди почти 70 години от бивши нацисти, се превърна в първа политическа сила. Според окончателните резултати "Партията на свободата" печели малко над 29%. Следвана e от сегашната управляваща "Народна партия", която има почти 3 на сто по-малко подкрепа. Социалдемократите стават трети.

"Това е началото на една нова ера. Заедно ще напишем тази нова страница в австрийската история. Хората трябва да са на първо място, а после е канцлерът. Имам усещането, че останалите партии са в шок и се държат така, сякаш изборите не са се случили", заяви лидерите на Австрийската "Партия на свободата" Херберт Кикъл.

"Резултатите са ясни, победителите са ясни и ги поздравявам. За съжаление, ние не постигнахме целта си да станем първи, но сме благодарни на избирателите. Но нека бъде ясно - никога не бих могъл да управлявам заедно с Херберт Кикъл", заяви канцлерът на Германия Карл Нехамер.

"Дами и господа, вие решихте кой да представлява интересите ни в парламента. Знам, че някои от вас са по-щастливи от други, но всички можем да бъдем щастливи, защото живеем в свободна, либерална демокрация, в която най-голямата ни ценност е правото на глас. Парламентарно представените партии трябва да постигнат съгласие как може да бъде договорено най-доброто за всички нас. Сега започва процесът по формиране на правителство и има много ясни правила как това да стане. Можем да го сравним с овчарски скок", коментира президентът на Австрия Александер ван дер Белен.

Вижте повече от специалните ни пратеници в Австрия Биляна Бонева и Миглена Гайдарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Ние сме в капан" - разказ на българка в Ливан
"Ние сме в капан" - разказ на българка в Ливан