НОВИНИ

Триумф за крайнодесните в Австрия

Партията, създадена преди почти 70 години от бивши нацисти, се превърна в първа политическа сила

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
05:50, 30.09.2024 (обновена)
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Австрийската "Партия на свободата" празнува безпрецедентната си победа. Австрия се оказа поредната европейска държава, където има възход на крайнодесните.

снимка: БТА

След парламентарните избори, партията, създадена преди почти 70 години от бивши нацисти, се превърна в първа политическа сила. Лидерът й - Хърбърт Кикъл благодари на привържениците си и призова опонента си - сегашният канцлер Карл Нехамер да подаде оставка. Крайнодесните успяха да увеличат с почти 13 процента гласовете си в сравнение с предишния вот. Сегашната управляваща партия е на второ място, следвана от социалдемократите. Президентът на Австрия Александър ван дер Белен заяви, че започва консултации с партиите за сформиране на коалиция. Той, обаче, остави отворен въпроса на кого ще възложи да състави правителство. "Партията на свободата" е определяна като антиимигрантска и проруска политическа сила. Лозунгът, който издигат крайнодесните е "Австрия за австрийците".

снимка: БТА

"Това е началото на една нова ера. Заедно ще напишем тази нова страница в австрийската история. Хората трябва да са на първо място, а после е канцлерът. Имам усещането, че останалите партии са в шок и се държат така, сякаш изборите не са се случили", Херберт Кикъл, лидер на Австрийската партия на свободата.

снимка: БТА

"Резултатите са ясни, победителите са ясни и ги поздравявам. За съжаление, ние не постигнахме целта си да станем първи, но сме благодарни на избирателите. Но нека бъде ясно - никога не бих могъл да управлявам заедно с Херберт Кикл", заяви Карл Нехамер, канцлер на Германия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежи в Източна България, ще остане и ветровито
Валежи в Източна България, ще остане и ветровито
На всяка цена: Пълномащабната война трябва да бъде избегната
На всяка цена: Пълномащабната война трябва да бъде избегната