НОВИНИ

Докога ще пропадаме в необезопасени шахти?

Половин година след като дете падна в двуметрова шахта в Пловдив, съоръжението отново е опасно

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Росица Колева
21:24, 29.09.2024
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

Половин година след като 6-годишно дете падна в двуметрова шахта в Пловдив, съоръжението отново е опасно. Инцидентите с необезопасени шахти в цялата страна не са редки, контролът често се размива между институциите, а виновни няма. При последния случай само преди дни велосипедист падна и загина в шахта, част от строежа по изграждане на Водния цикъл на Пловдив.

Шахтата, в която падна 6-годишно момченце, е долепена до велоалеята на метри от кметството на район Тракия в Пловдив. При изваждането на детето тогава помага Красимир Каракашев – доброволец от общинското формирование "Пловдив 112".

"Дойдоха пожарна, дойде полиция, линейка дойде, изкараха го живо и здраво беше само с уплаха", разказа Красимир Каракашев, доброволец.

Половин година след инцидента, шахтата отново е опасна – заварките на капака са срязани и той се движи.

"Към онзи момент шахтата беше почти в това състояние в което е в момента. За съжаление някой пак е имал някаква дейност да извършва вътре и не е укрепена шахтата", допълни той.

Проверка след инцидента показа, че шахтата се е ползвала от много фирми и в нея минават различни комуникации. Тогава никой не пое отговорност и се наложи общината да обезопаси съоръжението. Сега кметът беше изненадан от срязания капак.

"Няколко дена след инцидента шахтата беше в обезопасено състояние, заварена беше шахтата и недостъпна за гражданите. Това, че в момента я виждаме отново достъпна или възможна за отместване означава, че е имало външна намеса на някой човек", смята Георги Гатев, кмет на район Тракия.

Според кмета трудно може да се установи кой е премахнал заваряванията по капака.

"Шахтите са стотици тоест ние няма как да имаме един конкретен човек който да обикаля всичките шахти първо разчитаме на гражданите които да ни сигнализират", посочи Георги Гатев, кмет на район Тракия.

Доброволецът Каракашев участва и в спасителната акция на мъж, прекарал 11 часа в отводнителна тръба. Човекът не видял в тъмното необезопасения отвор, паднал в него и бе открит чак на сутринта от случаен минувач.

"Ние сме доброволно формирование, което е в помощ на пожарната и тъй като бяхме в същия квартал отидохме да помогнем с каквото можем, пак същото нещо - необезопасена шахта, шахта която няма нищо отгоре", отбеляза Красимир Каракашев, доброволец.

Близките на пострадалия заявиха за БНТ, че все още не са завели съдебни искове срещу виновните, заради други проблеми, с които семейството трябва да се справи неотложно. Но не са се отказали. След две години съдебни битки обаче д-р Мария Джарова успя да осъди общината, заради това че пропадна с колата си в шахта. Тогава с лекарката са пътували и двете й малки деца, а едното удря главата си при инцидента. Автомобилът също е сериозно повреден. В София често хората сами маркират с подръчни средства опасните места, с надеждата институциите да си свършат работата. Така изглежда тротоар в центъра на столицата, сигнализиран от находчиви граждани.

"По-голяма част от шахтите не са обезопасени и трябва да се работи по този въпрос. Аз съм падала и съм вадила рамо, но не от шахта, а от плочка, която не се вижда и така си извадих рамото. Бях после по болници и раздвижвания", разказа Станка Климентова.

Пак заради разбити плочки през март адвокат Веска Волева осъди Столичната община за 34 000 лева обезщетение. Преди четири години жената се спънала в разместени блокчета и счупила крака си.

"Изключителни болки, пирони ми слагаха в глезена. Няколко операции правих, ходих с патерици много време, с много последици", спомня си Веска Волева – адвокат.

Преди да се случи няколко пъти подавала сигнали за състоянието на тротоара. Сега на същото място отново има опасно движещи се плочки.

"Толкова ли да не можем една плочка да направим? Аз сега като минавам по „Витоша“ гледам , че половината плочки са отлепени. Пак говорим за лоша работа, за лоши материали", на мнение е Веска Волева – адвокат.

Минчо Минчев, който дълги години работи като електротехник по строителни обекти в чужбина, е възмутен от начина, по който те се обезопасяват у нас.

"Във Великобритания и в Испания всички обекти се обезопасяват не като това тук. Обезопасяване означава целият строителен обект, където се извършва работа се обезопасява с метални платна, които едно към друго са вързани с метални планки, за да не може човек на ръка да го разглоби и да влезе вътре. Вечерно време се оставят фенери, които са с мигаща светлина показват, че това място е опасно. Освен това на много места има табелка влизането в обекта води до глоба от примерно във Великобритания 1000 паунда", разказва Минчо Минчев, жител на Пловдив.

А в Пловдив седмица след тежкия инцидент със загиналия в шахта велосипедист движението по булеварда, на който текат строителни работи, все още не е спряно.

По темата работиха: Росица Колева, Тереза Кънчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станислав Генчев: Съжалявам, че не спечелихме по-убедително
Станислав Генчев: Съжалявам, че не спечелихме по-убедително
Емполи и Фиорентина не си отбелязаха гол
Емполи и Фиорентина не си отбелязаха гол