НОВИНИ

В очакване на полет към дома: Българи в Ливан разказват за ужаса на бомбардировките

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:14, 29.09.2024
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Българите в Ливан ще бъдат евакуирани поетапно, реши правителството. Премиерът Главчев свика днес спешна среща в Министерски съвет, за да бъде гарантирана безопасната евакуация на сънародниците ни след ескалацията на военните действия с Израел. От Външно министерство препоръчаха пътуванията до Израел да са само по неотложност. В очакване на полета до България, една българка от Ливан споделя за паниката и ужаса от първо лице.

"Изведнъж силен гръм, силен взрив, вижда се от терасата. Целият блок започна да се тресе, вижда се от терасата. стъклата като и те и едно след друго. 10 големи екслозии. Аз се сринах на земята", разказа Ана Антонова-Берро.

Първите минути след като бомбите започнали да падат били тежки за българката Ана Антонова. Тя живее само на няколко километра от епицентъра на най-ожесточените атаки. В дома си е приютила близки и приятели.

"Събираме се голяма група във всяко едно семейство, 20-25, мои приятели - 60 човека в апартамент, двустаен, мъжете спят по гаражи и по коли".

БНТ: За да са заедно?

Ана Антонова: Да. Получихме и съобщение от нашите приятели, втори техен близък роднина е починал.

БНТ: Бил е убит?

Ана Антонова: Убит е. Сградата, техният дом, е сринат. Решиха да останат при техни приятели и този дом вече е сринат. Не знам какво ще стане с тези хора.

Минали са дни от началото на ракетния обстрел и страхът става все по-голям.

"В един такъв момент, знаете ли, паник атака - това е. Вие се стряскате, не знаете какво да направите, къде да отидете, дали децата са добре, няма никакво спокойно място. Идва момент, аз се усмихвам, но не мога да си събера мислите, не се усмихвам нормално, започвам да треперя, заеквам, трудно е, много е трудно. Дай боже да приключи този ад, да поттеглим оттук, да се спасим".

Българите в района са се организирали във вайбър група, в която очакват сигнала за евакуация от посолството. На сайта на външно министерство има телефони, на които може еда бъде потърсена помощ. На днешната среща в Министерски съвет е обсъдено как ще бъдат изведени хората. Засега идеята е това да стане по въздух, но се обмислят и други варианти. Приоритет при евакуацията ще бъде даден на семействата с деца и уязвимите групи.

"Залагаме на най-безопасния вариант, колкото и да струва това, щото по-ценно от човешкия живот няма. Подчертавам, най-безопасно да изведем българските граждани, които са поискали евакуация от Бейрут. Естествено трябва и сравнително бързо да се действа, но водещото е безопасността", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Багажът на Ана и семейството ѝ отдавна е готов:

"Това е единият куфар, а другите куфари са до другия изход до вратата. Да сме готови при евентуална евакуация. Звъниха ни наистина от България днес да проверят със сигурност колко човека сме, дали наистина сме в готовност и дай боже в момента в България да се работи по този въпрос. Да се евакуираме, искрено се надявам и дай боже по скоро".

Подготовката за евакуация по въздух на всички желаещи да бъдат изведени от Ливан вече е започнала, съобщиха от Министерски съвет. Обмислят се и други варианти за извеждане на хората. На срещата с премиера присъстваха представители на министерството на външните работи, на транспорта, секретариата на Съвета по сигурността и службите. Президентът е уведомен за действията, предприети от българското правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силна буря причини материални щети в Пловдив
Силна буря причини материални щети в Пловдив
Севиля измъкна равенство при гостуването си на Атлетик Билбао
Севиля измъкна равенство при гостуването си на Атлетик Билбао