НОВИНИ

От нашите пратеници: Победа за крайнодесните на изборите в Австрия

Има ли шанс за вдигане на ветото за България и Румъния в Шенген?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:37, 29.09.2024
Чете се за: 05:45 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Безпрецедентна победа на крайнодесните в Австрия. Според предварителните резултати Партията на свободата печели с малко над 29 процента от парламентарния вот, което я превръща в първата политическа сила в страната.

Народната партия на сегашния канцлер Карл Нехамер е на второ място с 26,2 процента подкрепа. Трети са социалдемократите. За тях са гласували 20,4 на сто от избирателите.

Четири австрийски граници, по които правилата на Шенген не действат. Върнат контрол, за да се спре нелегалната миграция. Проверки има по границите на Австрия с Германия, Чехия, Словения и Унгария. Политическо решение на властите във Виена, което гражданите на алпийската страна с чуждестранни корени се опитват да разберат. Защото всеки четвърти австрийски гражданин вече е с чужд произход.

"Ето това е малък канал на Дунав. Това е третият район на Виена", разказва на екипа ни Октай Арас, таксиметров шофьор във Виена. Живее в Австрия от 12 години.

"Роден съм в Турция. В Аман завърших психология. Аз съм доктор по психология".

За живота във Виена Октай казва, че е хубав, защото Австрия е социална страна. Има четири деца - завършили са медицина и инженерство и това го прави щастлив.

"Австрия и особено Виена са успешни заради мигрцията, а не въпреки миграцията", казва Джудит Коленбергер, преподавател по миграция, Виенски университет по икономика и бизнес.

Коленбергер е един от най-добрите познавачи на миграционните процеси в Австрия. Проучва ги, за да предотвратява кризи и за да знае кое е най-добро за австрийското общество.

БНТ: Австрия наложи вето за пълноправно членство на България и Шенген заради нелегалната миграция. Това популистко решение ли беше или необходима мярка?

Джудит Коленбергер: Не съм запозната точно какви вътрешни разговори са се водили. Но много преди гласуването, Австрия подкрепяше членството на България и Румъния за Шенген. И само няколко седмици преди гласуването позицията се промени. И мотивът беше нелегалната миграция от България и Румъния. Но според статистиката през последните години нелегалните мигранти не са влизали главно през България и Румъния.

Решение, което според Джудит Коленбергер е довело до неочаквани последици в някои сектори.

"Има австрийски банки, които работят активно в България и Румъния. Те, например, казват, че седмици след наложеното вето, са се засилили антиавстрийските настроения. Чакането по границите създаде проблеми на логистичните компании. Засегнати бяха много български и румънски граждани, които работят в Австрия, особено работещи в здравния сектор, което от огромно значение за страната. Това е несправедлива политика, която застрашава европейското сближаване".

БНТ: А намаля ли миграцията през последните месеци?

Джудит Коленбергер: Няма все още доказателства, че това е довело до намаляване на миграцията към Австрия. Това, което наблюдаваме през тази година, 2024-та е, че намалява броят на хората, търсещи убежище в Австрия. Но, доколкото аз съм запозната, това не е свързано с контрола по границите на България и Румъния. Това, което се случва е, че Балканският път вече не е основен път на бежанците. Увеличава се броят на пристигащите през средиземорския маршрут, през Канарските острови, но не и през балканските страни.

През последните месеци австрийските власти засилиха мерките за ограничаване на миграцията. Изискват се все повече ДНК тестове за събиране на семейства. Сегашният вътрешен министър дори предлагаше депортация на бежанци с криминални прояви в Сирия и Афганистан.

БНТ: А очаквате ли австрийското правителство да вдигне ветото за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген?

Джудит Коленбергер: Според мен не толкова новото правителство ще направи промени, но промените могат да бъдат направени от еврокомисаря по миграция в новата Европейска комисия. Той е австриец. В Брюксел той ще трябва да гарантира европейското сближаване и зачитане на европейските ценности. И Шенген е един от тези принципи.

Според Джудит Коленбергер европейската миграционнна политика трябва да се промени. Фактът, че вътрешни граници периодично се затварят, разкрива, че в Шенгенското пространство има проблеми. За европейското бъдеще тя е оптимист. Вярва и в успешната интеграция на мигрантите.

"За какво мечтая ли? Искам да преподавам психология в Университет в Австрия", споделя Октай Арас.

Дотогава Октай ще продължава да изучава душата на австрийското общество и да показва от таксито си детайлите на Виена на туристите.

Снимки: БТА, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Етиопци спечелиха Берлинския маратон
Етиопци спечелиха Берлинския маратон
Валентин Илиев: Трябва да сме по-решителни и ефективни
Валентин Илиев: Трябва да сме по-решителни и ефективни