НОВИНИ

Петкана Макавеева в предаването "Зала на славата"

Целият епизод, свързан с житейския и професионален път на легендата, можете да гледате във видеото

Петкана Макавеева в предаването "Зала на славата"
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:45, 29.09.2024
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Легендарната Петкана Макавеева е поредният гост в предаването „Залата на славата“. Едно от най-големите имена в историята на женския баскетбол разказва за своето начало в играта под двата коша, за тренировките с женския тим на ЦСКА и за нейната кариера, изпълнена с множество отличия и медали, особено в отбора на Левски.

Майка ми гръм я удари, бях на 12 години. Това е било писано, сама съм се борила в живота, никой не ми е бил не ми е бил гръб. Една баскетболна топка имаше в училището и аз я бях узурпирала. Играех във всяко междучасие, следобедите, когато не бяхме на училище, но без да знам, че има организиран баскетбол до 7 клас. 8 клас и икономическият техникум ги завърших в Монтана. Първият треньор, който ми показа крачката, ловенето, подаването и основите в баскетбола, е Благой Спасов. Той беше учител по физкултура в Първо основно училище, Монтана“, спомни си легендата, която завинаги ще остане в историята на българския баскетбол.

Макавеева се върна към първите си по-сериозни стъпки в баскетбола, като в началото те са били свързани с женския тим на ЦСКА

„Когато завърших техникума, трябваше да видя какво ще правя и къде да вървя. Понеже цялото ми семейство…Баща ми беше върл левскар и той ме подкрепи за спортната ми кариера. Там, където ни пратиха треньорите – Благой Спасов и учителката ми по физкултура, в ЦСКА при треньор Гаевски, трябваше да играя при девойките старша възраст. В онзи момент обаче те свършваха късно след училище и заедно с моя баща трябваше да се прибираме към Монтана с влака. Нямаше как да чакаме. Когато влязохме в залата на ЦСКА, тренираха мъжете с Цвятко Барчовски. Помолих дали мога да се пробвам с отбора на жените. С влизането си допусках доста грешки, но ме изтърпяха“, сподели бившата баскетболистка.

Повече за живота и кариерата на Петкана Макавеева можете да видите във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сребро за Гергана Павлова и Таня Иванова на двойки в Самобор
Сребро за Гергана Павлова и Таня Иванова на двойки в Самобор
С дъх на есен - дъжд и вятър, а високо в планините и сняг
С дъх на есен - дъжд и вятър, а високо в планините и сняг