НОВИНИ

Почит към загиналите мотористи и призив за толерантност отправиха в Бургас (ВИДЕО)

Статистиката показва, че тази година са загинали 30 на пътя, пострадали са 506

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
16:11, 29.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас отбелязаха Деня в памет на загиналите мотористи и в подкрепа на пострадалите мотоциклетисти. Датата 29-ти септември за 9-та година събира мото обществото, което да призове за толерантност на пътя.

„Статистиката показва, че за миналата година са загинали 40 човека. Тази година са загинали 30. Но пък за сметка на това 453 са пострадалите миналата година, а 506 са тази година. Статистиката е тревожна. Ние трябва да я сведем до нула. Дисциплина трябва да има на пътя, както от нас мотористите, така и от хората на четири колела – поглеждайте в огледалото“, заяви Атанас Киров, който е секретар на мотоклуба организирал събитието.

Над 15 клуба от Бургас и Сливен, както и свободни мотористи се включиха в инициативата в Бургас. Пред Пантеона в Морската градина бе отслужен молебен за здраве и всички сведоха глави пред паметта на своите братя и сестри по мотор, които не са сред живите.

„Ако имаме повече такива кампании, които да афишират за по-голяма толерантност на пътя, смятам, че ще се промени много статистиката в положителна посока - с по-малко пострадали, с по-малко жертви“, каза Румен Коларов, президент на клуба-организатор.

Освен мотористи в инициативата се включиха и семействата на любителите на две колела, които все път са притеснени, когато техните близки се качват на мотора.

„Разбирам напълно шофьорите на автомобили, които не са карали мотор, за тях мотористите карат бързо и неправилно, но в крайна сметка трябва да знаят, че моторът си парира движението и колкото повече мотористи има, толкова по-малък е трафикът. За това просто моторът минава и заминава, трябва да му се прави път“, каза мотористът Красен Парушев.

Подобни акции имаше и в други градове на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ливан няма друг избор освен дипломацията
Ливан няма друг избор освен дипломацията