НОВИНИ

Аферата "Митници": България има 18 дни, за да поиска екстрадирането на Паскал от Сърбия

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:13, 29.09.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БНТ
Слушай новината

Съд в Сърбия е потвърдил вчера задържането на сочения за контрабандист номер едно на България Никола Николов - Паскал. Прокуратурата ще има срок от 18 дни, за да изпрати в Белград документите за екстрадицията му. Николов беше задържан в петък в Белград, в близост до клиника, в която се лекувал. Това съобщи за "По света и у нас" неговият адвокат.

Николов е сред обвиняемите за аферата с митниците, заедно с бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова и бившия главен секретар на МВР Живко Коцев. Обвинението срещу него е за участие в организирана престъпна група за престъпления срещу финансовата система на България.

Никола Николов, известен с прякора Паскал, е бил задържан около 19 часа в петък до клиника в Белград, която посещавал. Имал документи и доказателства за лечението си там.

"Той се лекува там периодично от две години, не е сега във връзка с производството срещу него. Дадена му е възможност да обжалва задържането. Делото е разгледано в ранните часове на съботния ден, в 5 сутринта, доколкото ми е известно. Засега е потвърден неговият арест", каза Галя Гълъбова - адвокат на Никола Николов.

Решението обаче не е окончателно. Сега прокуратурата ще има 18 дни да изпрати в Сърбия доказателства и документи, че му е повдигнато обвинение и че е издирван. На 18 юли беше издадена европейска заповед за арест на Николов. Неговият защитник прогнозира, че Сърбия, която не е страна-членка на ЕС, може да откаже да го екстрадира.

"Може да приложи това, че българската прокуратура не е съдебен орган, респективно не може еднолично да прави такова искане за екстрадиция, което не е одобрено от съответния български съд. Очаквам точно такова производство да се разиграе в Сърбия", коментира Галя Гълъбова.

По аферата с Агенция "Митници" в началото на април бяха задържани бившата директорка Петя Банкова и нейният заместник. И още- баща и син от Хасково - Стефан и Мартин Димитрови. По случая беше обвинен и бившият главен секретар на МВР Живко Коцев. Адвокатът на Николов заяви, че той не познава другите обвинени в участие в организирана престъпна група.

"Изключвам познанство, ако въобще можем да наречем познанство, с единия от участниците в ОПГ-то, който е на възрасттта на г-н Николов и са от един и същи край. Дотам стига познанството им, но това със сигурност не предполага участие в престъпна дейност", посочи Галя Гълъбова.

Малко преди да бъде задържана през април Петя Банкова също отрече да познава Паскал.

"Не познавам Паскал, не знам дори кой е".

Скандалът около аферата "Митници" избухна в началото на април и тогава се вдигна много шум около името на Никола Николов.

"Аз съм писал за този човек през 1998 година - преди 25 години. Появи се неговото име преди 10-тина години отново като водач на канал за трафик на контрабандни цигари", обясни пред БНТ през април Йово Николов - разследващ журналист.

Изпълнител с логистични функции. Така някои експерти определят Паскал.

"Това не е фигура от нивото на, примерно, Иван Тодоров.Доктора. Той по-скоро е изпълнител на равнище някакъв периметър около българо-гръцката граница, Хасково, горе-долу нещо такова", каза Тихомир Безлов - експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Припомнят, че името на Николов се е появявало периодично около различни акции, но така и не е бил задържан.

"Стана ясно, че всъщност той е работил като агент на службите преди 90-а година, след това прави фирма с гръцки гражданин, започват да участват в контрабанда на цигари някъде началото на 90-те години. 98-ма година има голяма операция срещу незаконни фирми и контрабандисти в Хасково. Него обаче не успяват да го задържат и след това името му изчезва", допълни Тихомир Безлов

Какви ще са действията на прокуратурата сега и какъв ще бъде отговорът от Сърбия - предстои да стане ясно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Илиев: Трябва да сме по-решителни и ефективни
Валентин Илиев: Трябва да сме по-решителни и ефективни
Тадей Погачар пренаписа историята
Тадей Погачар пренаписа историята