НОВИНИ

Кой ще поеме отговорност след трагичния инцидент, при който велосипедист падна в шахта?

Оказа се, че има и други пострадали заради необезопасени шахти в района на ремонта

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Галена Паскова
17:46, 24.09.2024
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Шахтата, в която падна и загина велосипедист в Пловдив, е била обезопасена преди инцидента - това заявиха за БНТ от фирмата, отговаряща за строителния надзор на обекта. Твърдят, че са били спазени елементарните мерки за безопасност, но докато тече разследване няма да коментират чия е отговорността за трагичния инцидент. ВиК - Пловдив, които са възложители на строителните дейности обявиха, че обезопасяването не е било изпълнено от строителя по най-добрия начин и че започват цялостна проверка.

Дни след трагичния инцидент, при който мъж загуби живота си, стана ясно, че има и други пострадали заради необезопасени шахти в района на ремонта.

Снежана Ковачева: "Преди да го асфалтират, това беше всичко в дупки. Една вечер минавам и точно там, където беше една отворена дупка, паднах вътре в нея. Хубаво, че беше един мъж и едно момче оттук скочиха и ми подадоха ръка да изляза. Работи се без да се мисли тука, без да има работи, които да са обезопасени."

Въпреки че ремонтът не е завършен, по булеварда свободно се придвижват автомобили, пешеходци и велосипедисти.

БНТ: Имате ли представа дали този булевард в момента е отворен за движение?

Здравка Джилова: "Не, аз сега за първи път минавам оттук. За пръв път се качих на колело.

- Внимавате ли?

- Да, много. Има притеснение, как да няма…, преди два-три дена съм минавала, нямаше така затворени шахти, нямаше нищо".

Според собственика на дружеството, което осъществява строителния надзор, булевардът трябва да е затворен за движение. Близкият пътен знак обаче показва разрешен достъп. Надзорникът е категоричен и че шахтата, в която е пропаднал колоездачът е била покрита.

"Тя е била обезопасена, може би не в най-добрия вид, че няма капак да речем, но върху нея е имало строителни продукти и една тръба е била сложена. Някой нарочно ги е махнал, имаме и очевидци.

- Адекватно ли ви се вижда, все пак шахти да са покрити само с един дървен панел?

- Вероятно ще вземем по-сериозни мерки, това вече ни е като един сигнал обаче, пак казвам елементарните мерки за безопасност се спазват, там нямат работа хора, които още повече и колоездачи", каза инж. Валентин Зарев - собственик на фирмата по надзора.

Според ВиК строителят не е обезопасил по най-сигурния начин шахтите в района. Затова водното дружество започва цялостна проверка на обектите си в Пловдив, Карлово и Хисаря.

"Считам, че фирмата изпълнител и такова е нашето нареждане, трябва да обезопасява всички рискови съоръжения, а това не се е случило и считам, че настоящите и бъдещите проверки, които се правят в момента ще дадат отговор кой и до каква степен трябва да понесе своята отговорност за този инцидент", каза инж. Антон Гълъбов - управител на ВиК - Пловдив.

От фирмата изпълнител на ремонта заявиха, че скърбят с близките на загиналия, но няма да коментират, докато тече разследване по случая.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Пловдив организира първите по рода си "Училищни игри на волята"
Община Пловдив организира първите по рода си "Училищни игри на волята"
Брияна Иванова и Елизара Янева отпаднаха в първия кръг на сингъл на турнир по тенис във Варна
Брияна Иванова и Елизара Янева отпаднаха в първия кръг на сингъл на турнир по тенис във Варна