НОВИНИ

Израел и Хизбула са на прага на пълномащабна война

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:00, 24.09.2024
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Израел и Хизбула са на прага на пълномащабна война - това предупреждение идва от първия дипломат на ЕС Жозеп Борел. Точно седмица след първата вълна експлозии в Ливан, израелските сили и шиитската групировка продължават с интензивния взаимен обстрел. По обяд Израел обяви началото на нова вълна удари срещу ливанската територия, включително срещу столицата Бейрут. Десетки хиляди ливанци се опитват да се евакуират, но оказва се - това също не е никак лесно. Над 550 са вече жертвите от ливанска страна - 50 от тях деца.

Магистралата северно от ливанския град Тамра. Хората панически са се отправили на север, но ракети пресичат пътя им. Израелската армия успя да пробие ливанската телекомуникационна мрежа и така стотици хиляди ливанци получиха обаждания или съобщения. Посланието - там, където живеете, има бойци на Хизбула. Евакуирайте се, защото ние ще нанесем удари.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел (23 септември 2024 г.): "Обръщам се към гражданите на Ливан - Израел не води война с вас. Нашата война е с Хизбула. Прекалено дълго Хизбула ви използват като жив щит. Прекалено дълго атакуват израелски граждани."

Бараж от израелски ракети порази няколко ливански града. Евакуацията тече бавно - път, който обикновено отнема час и нещо, сега се изминава за 17 часа, разказват ливанци. Вече почти не се извършват полети от и до Ливан. Все повече държави призовават гражданите си незабавно да напуснат страната.

Афиф Ибрахим, таксиметров шофьор от Ливан: "Израел се опитва да се бори с нас по всякакъв начин - като ни уморят от глад, като ударят икономиката ни. Искат Ливан на колене, но ние коленичим само пред Бога и пред никой друг."

По обяд предградие южно от Бейрут също беше поразено. Израел обяви началото на нова вълна удари, като според армията, мишена е бил високопоставен командир от Хизбула. Взаимният обстрел между израелските сили и Хизбула нанася щети и на израелска територия.

Давид Ицхак е от Гиват Авни, Северен Израел. Вече няма дом, след като ракета на групировката поразила къщата му:

"Не ние искаме тази война и не ние я започнахме. Израел просто отвръща на удара."

Все по-тревожна изглежда ситуацията в Близкия Изток, коментират западни дипломати.

"Катастрофата продължава. Ескалацията в Ливан е изключително опасна и притеснителна. Може да се каже, че сме почти на прага на пълномащабна война", заяви Жозеп Борел, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

снимки: БТА

Близо година Израел води пълномащабна война с палестинската групировка Хамас в Газа и спорадично си разменя удари с подкрепяната от Иран Хизбула на север. Напрежението се покачи преди седмица, когато 5000 пейджъра на бойци на шиитската групировка избухнаха почти едновременно, а ден по-късно и стотици уоки-токита. Израел не е поел отговорност, но според повечето експерти, израелските служби са единствените в региона, които имат капацитета да реализират подобна сложна операция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предизборни страсти: Политически послания и заявки
Предизборни страсти: Политически послания и заявки
Очаква се по-тежко обвинение за младежа, пребил до смърт жена в Перник
Очаква се по-тежко обвинение за младежа, пребил до смърт жена в Перник