НОВИНИ

След като дете падна в шахта в Пловдив: Общината готви предписания за обезопасяване на съоръженията

Оказа се, че това не е единствената необезопасена шахта в района

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 13.02.2024
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Спасителят на детето, което вчера пропадна в опасна шахта в Пловдив, разказа пред БНТ, че то е било много изплашено и е цяло чудо, че не се е наранило. В съоръжението, което е дълбоко няколко метра, има опасни метални пръти, които за щастие, не са наранили момченцето. Наша проверка в район "Тракия" показа, че това не е единствената опасна шахта, която създава риск за живота на преминаващите.

В късния следобед вчера Панчо Илиев и синът му били в автомобила си, когато изведнъж минаващото край тях дете и майка си пропаднало насред пешеходната алея на бул. "Освобождение", в близост до кметството на район "Тракия".

"Вървяха и детето изчезна, и сина ми се развика: "Тате, детето изчезна!". И той погледна, и детето беше в тая шахта, която като гледам е 4-5 метра. Някакъв невиждан късмет, че детето е здраво - има железа тука. Много трудно го спасихме въобще, защото то не искаше да се качва, не искаше никой да го докосва", разказва Панчо Илиев.

И тази сутрин все още не беше ясно чия собственост е шахтата. От ЕВН отрекоха предположенията, че е тяхна.

"Не, това съоръжение не е на "ЕВН Топлофикация". То не съществува в нашите регистри, проверявахме го вчера до късно. Това е колектор с поне 5-6 различни търговски компании – вътре има оптични кабели, ВиК тръби и т. н, ние не използваме тази шахта, за да обслужваме нашите съоръжения", заяви в Петър Костадинов – говорител на ЕВН Топлофикация.

При нашата обиколка из район "Тракия" ние открихме още няколко не добре обезопасени шахти. От общината увериха, че ще изпратят предписания до всички, които стопанисват шахти в района.

"Ще има предписания към всички частни дружества, които имат шахти на територията на район "Тракия", да бъдат проверени, сервизирани и обслужени, ако има необходимост. Още днес ще бъдат направени предписания, ще бъдат огледани и всички общински шахти. В най-кратки срокове смятаме да свършим тази работа", обеща кметът на района Георги Гатев.

От районното кметство признаха, че няма регистър, в който да са обозначени всички подобни съоръжения, но увериха, че в най-скоро време те ще бъдат обезопасени.

репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управителният съвет в оставка на Хебър свиква извънредно изборно събрание
Управителният съвет в оставка на Хебър свиква извънредно изборно събрание
Фалшив сигнал за бомба в софийски мол
Фалшив сигнал за бомба в софийски мол