НОВИНИ

За първи път: "Медея" на сцената на Софийската опера и балет през февруари

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
15:38, 13.02.2024
Чете се за: 06:40 мин.
Още
Слушай новината

Софийската опера представя на 23, 24 и 25 февруари за първи път операта "Медея" от Луиджи Керубини.

В ролята на Медея ще се превъплътят Габриела Георгиева, Лилия Кехайова, Диана Ламар, а в образа на Язон влизат Даниел Острецов, Даниел Дамянов.

"Преди 10 години в Италия се запознах за първи път с операта и дни наред слушах изпълнението на великата Мария Калас. През 2021 година, в едно интервю ме попитаха за коя роля мечтая и тогава казах - Медея! Не вярвах, че толкова скоро мечтата ми ще се сбъдне !", разказа Лилия Кехайова.

"Много се радвам, че за първи път в България ще изпълня тази толкова силна и красива роля. Предизвикателство е такъв труден и драматичен сюжет да бъде изпят в такава структура.
Имаме изключителен екип и съм сигурна че спектакълът ще бъде прекрасен", казва Диана Ламар.

Диригент е Франческо Роза, режисьор - Марко Гандини, хореограф е Людмила Илиева. Сценографията е дело на Андреа Токио, а за костюмите отговаря Марио Диче.

Режисьорът Марко Гандини е сред най-популярните имена в света в момента. Той е бил асистент режисьор на емблематичния италиански режисьор Франко Дзефирели и британския режисьор Греъм Вик. Работил е в големите италиански оперни театри (включително Миланската Скала, Римската опера, Театър „Сан Карло“ в Неапол, Театъра На майските музикални тържества във Флоренция, Арена ди Верона, Театър „Ла Фениче“ във Венеция, Театър „Масимо“ в Палермо, Театър „Комунале“ в Болоня) и международни оперни трупи (Метрополитън Опера в Ню Йорк, Оперите на Вашингтон и Лос Анджелис, Кралската опера в Лондон, Кралския театър в Мадрид, Театър „Лисеу“ в Барселона, Мариински Театър в Санкт Петербург, Кремълски театър в Москва).

За БНТ той разказа, че от години познава и се възхищава от оперното майсторство на българските изпълнители. Работил е лично с Гена Димитрова, Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Дарина Такова и много други. Затова за него е истинско удоволствие да постави "Медея" на сцената на Софийската опера и балет.

"Винаги съм си представял, че България е страна, която има култура и история във вокалността. И именно това усещам най-силно сега в работата си с артистите в Медея. Случвало ми се е на много места по света да режисирам големи певци, но да не усещам присъствието им, а тук виждам гласове, присъствие и разбиране за драматизъм", каза Марко Гандини на пресконференция за спектакъла.

За диригента маестро Франческо Роза това ще е дебют с тази опера.

"И затова изучавах много внимателно този спектакъл. Влюбих се в драматичната сила, която внушава .
Това е една опера, която е много ценена от редица немски композитори като Брамс, Бетховен и Чайковски. Опера, в която всяка фраза е изпълнена с изключителен драматизъм", казва маестро Роза.

В ролята на Креон влизат Петър Найденов (гост) и Стефан Владимиров. В образа на Глауче - Станислава Момекова и Диана Василева, а в ролята на Нерис - Виолета Радомирска, Цвета Саранделиева.

Първо изпълнение на операта „Медея“ е на 13 март 1797 г. в Париж. В Италия е представена за първи път едва на 30 декември 1909 г. в Миланската Скала, след като цялото либрето е преведено на италиански. Първата изпълнителка на ролята на Медея е Жюли-Анжелик Сио, а Язон е бил Пиер Гаво.

“Медея” буди възхищението на цяло поколение германски композитори - Бетовен, Вебер, Шуман, Брамс и Вагнер, но дълго остава забравена.

Възражда я постановка в Италия с участието на Мария Калас. През 1969 г. Пиер-Паоло Пазолини снима филм с нея.

Изследователите на Луиджи Керубини го определят като знаменит педагог и най-значителният композитор от епохата на Великата френска революция. По произход италианец, той твори през по-голямата част от живота си във Франция и играе важна роля за развитието на френската опера. Най-значимите му творби са опери и духовна музика.

Бетовен смята Керубини за най-великия от своите съвременници. Неговите опери са възхвалявани и от Росини, Шуман, Вагнер и Глинка, които високо ценят цялото му творчество. Керубини умира на 82 години като директор на Парижката консерватория. Още приживе съставя каталог на произведенията си, който е издаден година след смъртта му.

Керубини написва 21 опери. Най-известните от тях са „Лодоиска“ и „Медея“. Първата, защото е играна 200 пъти за един сезон, а втората – заради паметната постановка във Флоренция през 1953 г. с участието на Мария Калас, както и следващите ѝ превъплъщения.

Прочутият филм на Пиер Паоло Пазолини с Калас в главната роля е без музиката на Керубини, но засилва интереса и към оперното произведение.
 „Медея“ е с либретото на Франсоа-Беноа Хофман, базирано на едноименните трагедии на Еврипид и Пиер Корней. Действието се развива в древния град Коринт.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Русев спечели четвърта поредна титла на европейското първенство по вдигане на тежести
Ангел Русев спечели четвърта поредна титла на европейското първенство по вдигане на тежести
Мартенски базар в Русе вече подсеща за пролетта (СНИМКИ)
Мартенски базар в Русе вече подсеща за пролетта (СНИМКИ)