НОВИНИ

Разменените бебета: Делото за обезщетение срещу "Шейново" приключи на първа инстанция

Беше разпитана една от майките

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
12:10, 13.02.2024 (обновена)
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Близо две години след случая с разменените бебета делото за обезщетение от столичната АГ болница "Шейново" приключи на първа инстанция. Искът е за 300 хиляди лева.

Днес беше второто заседание по делото за разменените бебета. Отново при закрити врата.

Беше разпитана една от майките на разменените бебета. В съдебната зала тя заяви, че не е имала възможност да провери гривните заради спешното изписване в "Шейново".

Снимков материал показва изписването на размененото бебе в "Шейново"

"Разказа това, което се е случило, че не е имала възможност да провери гривните поради спешното изписване, не знаем каква е причината на спешното изписване при нея. Вероятно в края на работния ден всеки бърза да си ходи и поради тази причина е спешно изписване. Тя няма спомен, секцио е било раждането, реално тя е била под упойка, но тя не може да каже. Не е виждала веднага бебето и не е виждала собственото си бебе в продължение на три месеца", заяви Стоян Стойков, адвокат на семейството.

Според адвоката на болница "Шейново" Величка Костадинова, майката на бебето пред съда е признала, че не е сравнила двете гривни при изписването на новороденото. Освен това, за първи път от 2022 година се споменава, че всичко около изписването е било спешно:

"По правило това е действие, което се извършва от акушерката, но самата майка приемайки новороденото също трябва да погледне и да провери в медицинската документация, и да види дали бебенцето, което получава с този номер на гривната съответства на номера, който е посочен в медицинската документация. Въпросът къде и как е станала размяната е въпрос, който най-вероятно няма да се установи в гражданския процес и никой категорично не може да каже къде е станала."

На предишното заседание бяха разпитани лекари, акушерки от болницата и близки на пострадалото семейство. Случаят е от декември 2022 година. Тогава една от майките разбра, че гривната ѝ не съвпада с тази да детето.

Така делото приключва на първа инстанция и може да се обжалва пред по-висша.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Част от земеделците настояват за подкрепа за високопланинското земеделие
Част от земеделците настояват за подкрепа за високопланинското земеделие
Изключените депутати и общински съветници няма да напуснат "Възраждане" доброволно
Изключените депутати и общински съветници няма да напуснат "Възраждане" доброволно