НОВИНИ

С неочакван обрат за гривничките започна делото за разменените бебета в "Шейново"

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:28, 03.10.2023 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Започна делото за разменените бебета в болница Шейново. Първото заседание, което продължи 3 часа е за обезщетение в размер на 300 000 лв. на едно от семействата. Искът е внесен от техния адвокат, защото болницата е отказала доброволно да изплати обезщетение. Разпитаните акушерки твърдят ,че всички процедури са спазени. Адвокатът на семейството остана недоволен, защото според него липсват важни свидетели.

Делото за разменените бебета в болница "Шейново" се гледаше при закрити врати, защото семейството не иска публичност. Според адвоката на потърпевшите не са разпитани много важни свидетели.

"Липсва една от акушерките, които би трябвало да е тук и тя не е повикана от АГ "Шейново". Една акушерка, която е постъпила на 09.09, била е на работа на 13.09 по времето на раждането и на 16.09 напуска работа", заяви Стоян Стойков, адвокат на семейството.

След като през декември биологичен тест потвърди, че бебетата са разменени, а майките четири месеца са отглеждали чужди деца, директорът на болница "Шейново" Румен Велев се извини на семействата и предположи, че най-вероятно става дума за низ от човешки грешки.

Двете майки се съгласиха децата да бъдат отглеждани от биологичните си родители. Размяната стана през януари. Наложени бяха и дисциплинарни наказания на няколко души от персонала на болницата. Днес обаче екипът от болница "Шейново" разказа пред съда, че грешки няма и нямат представа как е станала размяната.

"На днешното съдебно заседание, от свидетелските показния стана ясно, че всъщност гривничките са проверени, номерата са проверени, поставени са от акушерката, процедурата е спазена, включително акушерката потвърди, че е спазена процедурата по изписването", каза Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново".

И двете семейства обаче се чувстват ощетени и травмирани за цял живот и продължават да търсят правата си в съда. Убедени са, че вината за размяната е на болницата.

Започна делото за разменените бебета в болница "Шейново".

Първото заседание е за обезщетение на едно от семействата.

Искът, внесен от техния адвокат за 300 000 лева, е за това, че болницата е отказала доброволно да изплати обезщетение.

Казусът "Шейново": Ще има ли нов директор след скандала с разменените бебета?

Делото започна с неочакван обрат. Разпитаните общо 9 свидетели - 6 от болницата и трима близки на семейството казаха, че всичко е било наред с гривничките, цифрите са съвпадали.

"От свидетелските показания стана ясно, че номерата на гривничките са проверени, дали отговарят една на друга, проверени са да няма фабричен дефект, че са поставени от акушерката", заяви Величка Костадинова, адвокат на болница "Шейново".

"Почти всички заявиха, че едва ли не в АГ "Шейново" вървят по коридорите и викат номерата на гривните и номерата на бебетата, за да може да ги чуе някой и да знае евентуално кой номер е бебето", допълни Стоян Стойков, адвокат на семейството.

Според адвоката на семейството от болницата се опитват да направят внушение, че е възможно бебетата да са били разменени нарочно след изписването им. Другото семейство също е завело иск в размер на 300 хиляди лева.

Вижте още в прякото включване на Карина Караньотова.

* На снимката горе - адвокатите на двете семейства и разменените бебета

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
УЕФА пуска в продажба билетите за Евро 2024
УЕФА пуска в продажба билетите за Евро 2024
Стойчо Младенов: Никога не казвай никога, но аз приключих с треньорството
Стойчо Младенов: Никога не казвай никога, но аз приключих с треньорството