НОВИНИ

Казусът "Шейново": Ще има ли нов директор след скандала с разменените бебета?

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:38, 11.09.2023
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Столичната община ще обяви нов конкурс за изпълнителен директор на болница "Шейново". Това обяви председателят на здравната комисия в Столичния общински съвет Антон Койчев в Сутрешния блок на БНТ. По думите му настоящият директор Румен Велев трябва да си отиде от поста заради скандала с разменените бебета и затова сегашният конкурс няма да бъде признат.

Защо повече от 9 месеца не може да бъде избран нов директор на АГ болница "Шейново"?

Вълев е единственият кандидат в конкурса за шеф на столичната болница. Изборът му е отхвърлен от Общинския съвет, а на негово място е назначена Таня Андреева, която обаче не е участвала в конкурс. Велев обжалва решението на Общинския съвет.

"Защо аз бях единственият кандидат след като получих оценка, която ми позволява да бъда класиран - аз не бях избран за директор на "Шейново". Това е разковничето в тази история", каза Велев.

"Законът за публичните конкурси не задължава особено в случаите в които има кандидат ако принципала има нещо друго предвид да бъде избран", обясни председателят на здравната комисия в Столичния общински съвет.

Санкции заради разменените бебета в болница "Шейново"

Според Антон Койчев има един основен аргумент за отстраняването на досегашния шеф и това е случая с разменените бебета в Шейново. Тогава Столичната община застава зад директора на болницата.

"Подкрепих го защото той е добър лекар, добър специалист и сега мисля така, но аз не мога да разбера какво е това вкопчване в поста изпълнителен директор, той е директор вече 12 години", каза Койчев.

Работещи в болница "Шейново" поискаха открита процедура за избор на директор

Зад директора сега застават служители на болницата. Те заявиха, че ще излизат всеки ден пред лечебното заведение до 14 септември с искане за законен конкурс.

"Искаме да окажем една морална подкрепа на доктор Велев и един малък протест, който е свързан с отношението, безхаберието, беззаконието и мога да кажа цинично отношение на общината към болницата", каза Миглена Тонева, лаборант патохистологична лаборатория.

Велев също обяви, че ще продължи да защитава правата си.

"След като е законосъобразна, защо Таня Андреева не беше вписана за директор и защо Софийски градски съд блокира нейното вписване", попита той.

Очаква се окончателното решение на съда.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Божидар Андреев донесе първи медал на България от световното по вдигане на тежести в Рияд
Божидар Андреев донесе първи медал на България от световното по вдигане на тежести в Рияд
Трафикант в Гърция превозвал мигранти в кола, имитираща българска пожарна
Трафикант в Гърция превозвал мигранти в кола, имитираща българска пожарна