НОВИНИ

С още седмица удължават бедственото положение в Царево

Айше Сали
от Айше Сали
17:50, 11.09.2023
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Бедственото положение в Царево беше удължено с още седмица. Водата на територията на цялата община все още не е годна за пиене, показаха пробите на РЗИ. Остава в сила и препоръката да не се влиза в морето. Забраната за пиене на вода от чешмата остава във всички 12 населени места в община Царево.

РЗИ: Водата в община Царево остава негодна за пиене

Пробите са взети в четвъртък и са били анализирали в събота и неделя. Според резултатите водата не е годна нито за пиене, нито за готвене. Днес отново бяха взети проби, а резултатите ще бъдат готови до сряда.

Освен, че е много по-мътна от нормалното, в нея се съдържат бактерии и микроби. Най-голямото е съдържанието на Ешерихия коли и колиформи в странджанското село Кости.

"Взимаме проби, за да се изясни откъде идва замърсяването, дали е компрометирано водоснабдяването. Има места, където микробиологично не е добре водата, но повечето е мътна в това се дължи на металите в нея", каза д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ - Бургас.

Лекарите са предупредени да следят за пациенти със съмнения за инфекциозни заболявания. Те напомнят, че в тази ситуация преваряването на водата не решава проблема със замърсяването.

"За готвенето си готвим с нормална вода. За лед, за таратори използваме преди всичко минерална вода, защото не се знае какво става. Когато нямаш питейна вода, а тука няма водоизточник, има само една чешмичка плажа, където и може да се добие изворна вода, хората се притесняват", обясни Тодор Тодоров, ресторантьор в Синеморец.

"Справяме се трудно, защото нямаме питейна вода. Един стек не стига за 4 - 5 човека през деня", добави Радослав, ресторантьор в Резово.

Препоръката да не се влиза в морето в района също остава в сила.

"Пробите са лоши. Днес за четвърти път взимаме проби. Трябва да кажа, че това е извън сезонния мониторинг, който прави", обясни директорът на РЗИ - Бургас.

Как ще започне учебната година в Царево след бедствието?

Друг проблем в Резово вече върви към решаване - след намесата на "По света и у нас" от ВиК - Бургас казаха, че ще предприемат действия и питейната вода ще спре да тече по улицата. Оказа се, че са си спазили обещанието.

"Благодаря на вашия екип, че вече не тече и не трябва да плащаме водата, която тече по улиците", каза един от ресторантьорите там.

Питейна вода тече по улиците на Резово, в Царево има нужда от още доброволци за справяне с щетите

Три къщи в село ще бъдат без вода, до пълното отстраняване на аварията. А според лекарите вероятно още 3 - 4 дни водата в община Царево няма да бъде годна за пиене.

По темата работиха: Айше Сали и Варсен Такворян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ММС започна предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството
ММС започна предварителни консултации за разработване на проектозакон за доброволчеството
"Булгаргаз" предлага газът да поевтинее през октомври, но да поскъпне през ноември
"Булгаргаз" предлага газът да поевтинее през октомври, но да поскъпне през ноември