НОВИНИ

Питейна вода тече по улиците на Резово, в Царево има нужда от още доброволци за справяне с щетите

Айше Сали
от Айше Сали
21:09, 10.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Пострадалите при наводненията по Южното Черноморие призовават за помощ от доброволци при разчистването. Утре се очакват резултатите от пробите на питейната вода, но още 3-4 дни тя няма да бъде годна. Предстои да бъде и хлорирана. На други места като Резово обаче чистата вода тече по улицата.

Пет дни след наводнението животът край Южното Черноморие тече между контрастите и абсурдите. Покрай новите новите проблеми, старите също се набиват на очи. Докато водата от чешмите на едни не е годна за пиене, то питейната вода в Резово тече по улицата.

30 млн. лв. са предвидени за възстановяването на Царево, съобщи министърът на туризма

"Подадохме сигнали на 112. Те казаха, че щом имаме вода, не е проблем. Този асфалт, ако не се вземат спешни мерки да се оправи, само да мине кола и поддава. Ето тука, вчера, можете да я видите, един човек стъпи на плочката и тя поддаде цялата", каза Радослав.

След разговор с представител на ВИК - Бургас, получихме обещание, че още утре аварийните екипи ще отстранят повредата. Утре ще станат ясни и резултатите от пробите на питейната вода в с. Кости.

"Все още е негодна, взети са проби. Чакаме да излязат резултатите, за да знаем какво да правим, но вода е осигурена достатъчно на населението. Почти всеки ден ни зареждат с вода, с хранителни продукти, с всичко. Продоволствията са ни добре", каза кметът Антон Ангелов.

Екипи на БАБХ обхождат наводнените райони в Царево

Царево продължава да ни посреща с траурно спуснати знамена. Там сред най-засегнатите сгради е къщата, която Деница Маджарова и нейния съпруг са подготвяли за посрещане на туристи. Сега пети ден разчистват калта и изпомпват водата от нея.

"Можете да видите следите от проливната вълна. Имахме басейн, който обираше приливната вълна, стъклата бяха счупени, вътре намерихме трупи. Имаше едни момчета от Русе, които първоначално са били в отсрещната къща и са дошли и при нас. Всеки ден имаше някой да помогне. Призивът ни е, ако има още хора, да помогнат", коментира Деница Маджарова.

Казват, че вместо за сбъдването на мечтата им, спестяванията ще отидат за поправянето на щетите. Въпреки това, виждат надежда.

"Продължаваш да мечтаеш. Запретваш ръкави, чистиш каквото е останало и продължаваш напред!

Автобуси не стигат до населените места на юг от Царево, прибирането на туристите е затруднено

Училищата в Царево и Ахтопол ще отворят врати навреме, по думите на директорите бедствието не е нанесло щети на сградите.

"Не е протекъл таванът. Няма щети, които да са следствие на това природно бедствие, което сполетя общината", каза Албена Касабова, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - Ахтопол.

Учениците от близките населени места като Варвара и Синеморец също ще могат да посещават занятия, всички пътища вече са отворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Младен Кръстаич пред БНТ: Всичко опира до липсата на малко късмет, ако сте видяли нещо негативно, то ще се отнася за мен (ВИДЕО)
Младен Кръстаич пред БНТ: Всичко опира до липсата на малко късмет, ако сте видяли нещо негативно, то ще се отнася за мен (ВИДЕО)
Десет от Черна гора шокираха България в края и нанесоха нова загуба на "лъвовете"
Десет от Черна гора шокираха България в края и нанесоха нова загуба на "лъвовете"