НОВИНИ

Увеличават се жертвите в Мароко, спасители трудно стигат до най-засегнатите от труса места

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:48, 10.09.2023
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Светът се мобилизира, за да помогне на Мароко, което преживя най-смъртоносното земетресение от 60 години. Страната е в тридневен траур. Оцелелите търсят храна и вода, докато спасителите трудно си проправят път до най-тежко засегнатите населени места в планината Висок Атлас.

Жертвите вече са над 2100, но се очаква да се увеличат. Ранените са над 2400, над 1400 от тях - в критично състояние. Според данните на Световната здравна организация бедствието е засегнало 300 хиляди души.

Над 2000 вече са жертвите на земетресението в Мароко

Следващите 24 до 48 часа са от критично значение за спасяването на хора, съобщиха Червеният кръст и Червеният полумесец. В околностите на Маракеш местни жители разказват, че търсят оцелели под отломките с голи ръце. Храна идва от приятели и членове на семейства от други райони на Мароко.

"Къщата ни е повредена, загубихме всичко. Няма представители на властите, нямаме помощ, такава е Божията воля", каза Ясин Нумхар - жител на Мулай Брахим.

Правителството прави всичко възможно за да изпрати аварийно-спасителни екипи и техника, както и вода, храна, палатки и одеала. Полученото обаче не е достатъчно, а времето на затрупаните изтича. Много от пътищата към отдалечени планински селища остават блокирани от паднали скали и земни свлачища.

Мароканските военни са успели да отворят една от основните пътни артерии. Има съобщения за цели села, изравнени със земята. Сградите в засегнатите селища са изградени предимно от глина и дърбо без цементови конструкции.

В тежко засегнатия град Амизмиз на 55 километра от Маракеш болницата стои празна поради страх от срутване,а ранените са настанявани в палатков лагер пред сградата. Силно пострадал е старият град на Маракеш - част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. От 9 октомври градът трябваше да е домакин на годишните срещи на Международния валутен фонд и Световната банка. Фондът обаче подчерта, че сега фокусът е единствено върху народа на Мароко и властите, които се борят с трагедията.

Оперният театър Ла Скала отмени концерт в Брюксел заради земетресението в Мароко

Всички френски мобилни телефонни оператори осигуряват безплатни обеждания и текстови съобщения до Мароко. Сред жертвите там са четирима французи, други 15 са ранени, съобщи Париж. Франция обяви, че е готова да изпрати незабавно помощ при официално искане от мароканските власти.

На място вече е и малък американски екип за оценка на хуманитарните нужди и координация с местните власти. В отговор на молба от Рабат, Испания изпрати в Маракеш 56 спасители и четири специално обучени кучета. Сред страните, изразили готовност да окажат помощ е и Турция, където земетресение през февруари взе над 50 хиляди жертви.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десет от Черна гора шокираха България в края и нанесоха нова загуба на "лъвовете"
Десет от Черна гора шокираха България в края и нанесоха нова загуба на "лъвовете"
Пламен Камбуров триумфира в дебютното издание на "Планинско Тодор Славов"
Пламен Камбуров триумфира в дебютното издание на "Планинско Тодор Славов"