НОВИНИ

Война на дронове - мести ли се конфликтът в Украйна на руска територия?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:11, 10.09.2023
Чете се за: 04:32 мин.
Европа
Слушай новината

През последните седмици атаките с дронове на територията на Русия са все по-чести и все по-мащабни. И ако преди бяха по веднъж на месец, сега са буквално всеки ден. Москва твърди, че безпилотните апарати са украински и определя нападенията като "терористични". Киев е възприел тактиката да не ги коментира.

Володимир Зеленски, президент на Украйна, 30.07.23: Постепенно, войната се връща на територията на Русия - към символичните места и военни бази. Това е неизбежен, естествен и абсолютно честен процес!

Игор Конашенков, говорител на Министерството на отбраната на Русия, 01.09.23: Унищожени са 281 украински безпилотни летателни апарати.

Украинска атака с дронове блокира международното летище Внуково в Москва

Данните на руското военно министерство са за периода от 25 август до 1 септември. Според Би Би Си, от началото на годината на територията на Русия и анексирания полуостров Крим са извършени над 190 нападения с дронове. Обект на атаките са жилищни сгради, инфраструктура, но през последните дни и военни бази.

Киев атакува по въздуха и с т.нар. водни дронове. В Украйна нападенията вдигат бойния дух - не само на фронта, а и сред гражданите, а на руснаците показват уязвимостта на техните градове. Посланието е ясно "Добре дошли в нашата реалност". В Русия - шум от експлозии, изпочупени прозорци и несигурност - коя сграда ще бъде следващата.

Нападение с дронове срещу Москва

Максим Шеремет, на 27 години, от Киев има фабрика за производство на дронове с 20 инженери и над 100 доброволци. За година са произвели 1200 дрона - бойни и разузнавателни. Обучили са и стотици оператори на безпилотни апарати.

"Когато всичко започна, създадох лаборатория, в която да се изработват дронове за украинските въоръжени сили. Въоръжените сили правят поръчки - за наземни контролни станции, или за дронове-камикадзета, за апарати, които носят точно определено количество товар, или ще имат разузнавателни функции. Ние започваме кампания за събиране на средства или търсим инвеститор, или момчетата плащат от джоба си за компонентите на дадената поръчка."

Нова атака с дронове срещу Киев и Одеска област

А откъде точно идват дроновете, които падат на руска земя - или има руснаци, които симпатизират на Украйна, или Киев изпраща диверсионни групи в Русия. Нито Москва, нито Киев ще разкрият подобна информация, но е факт, че дронове стигат на стотици км от фронтовата линия - до Москва - на 450 км и до Псков - на 600 км от украинската граница.

Ако Украйна стои зад нападенията, това би могло да се обърне срещу нея, коментират анализатори. И не само заради ожесточаване на военните действия , а и от морална гледна точка. Ако се следва стриктно буквата на закона, поразяването на граждански обекти може да се класифицира като "тероризъм". А това служи като перфектно оправдание за действията на Русия.

Нощна руска атака с дронове в Киев, един човек е пострадал

А Серхий Притула - украинска тв звезда и стендъп-комик, инициира кампанията "От Украйна - БЕЗ любов!" 24 часа след обявяването ѝ са събрани 9 милиона и 600 хиляди евро. С тях са закупени 142 дрона.

"От Украйна - БЕЗ любов!" - това е моето послание и мисля, че украинците го споделят. Без любов, но... и без омраза. Защото по отношение на руснаците - не става дума за омраза, а усещане, че докосваш нещо грозно", коментира Притула.

Дроновете няма да решат хода на войната, смятат екперти, но със сигурност променят баланса на силите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руи Коща спечели 15-ия етап от колоездачната обиколка на Испания
Руи Коща спечели 15-ия етап от колоездачната обиколка на Испания
Ремарке на тир се запали на АМ "Тракия" край Войводиново, движението се пренасочва
Ремарке на тир се запали на АМ "Тракия" край Войводиново, движението се пренасочва