НОВИНИ

Украинска атака с дронове блокира международното летище Внуково в Москва

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:43, 04.07.2023
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Украинска атака с дронове спря временно работата на международното летище Внуково в Москва. Излитащите полети бяха преустановени, кацащите пренасочвани. При нападението няма пострадали.

Според руското министерство на отбраната за изминалото денонощие са обезвредени общо 14 украински безпилотни машини. Киев не е коментирал нападението.

Последните дни са били "особено плодотворни" за украинската контраофанзива, коментират от Съвета за национална сигурност и отбрана в украинската столица.

Около 3 часа - за толкова спря работа Внуково - едно от трите международни летища в Москва. По данни на руски медии са засегнати 14 полета - местни и чуждестранни - от Турция, Обединените арабски емирства и Египет.

Причина за прекъсването е украинска според Москва атака с безпилотни машини. Четири от тях са свалени от системите за ПВО, а петата е прихваната и унищожена преди да се разбие, твърди руското министерство на отбраната.

Потвърждение на информацията от независим източник няма. По данни на министерството за денонощие са обезвредени общо 14 дрона - един от тях е свален на около 30 км от Москва, друг близо до Кубинка - на около 63 км от руската столица. Близо до града има военновъздушна база. От Кремъл коментираха атаката лаконично.

"Не можем да даваме професионална оценка на работата на нашата система за защита срещу подобни атаки. Можем само да констатираме, че дронове са унищожени, неутрализирани с помощта на съответстващите системи. Това е абсолютно очевиден факт", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Като "терористичен акт" определиха атаката от руското министерство на външните работи.

"Опитите на Киевския режим да атакува райони, в които има обекти на гражданска инфраструктура, в това число летище, което обслужва и международни полети, е поредният акт на тероризъм. Международната общност трябва да осъзнае, че Съединените щати, Великобритания, Франция - постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, финансират терористичен режим", допълни Мария Захарова, говорител на Министерството на външните работи на Русия.

Киев официално не е коментирал обвиненията и атаката. Украйна рядко поема публично отговорност за нападения в Русия или в контролирани от руснаците територии, коментира Ройтерс. През последните месеци атаките с дронове във вътрешността на Русия зачестиха.

Но това е първото подобно нападение след началото на украинската контраофанзива. Според секретаря на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана - Олексий Данилов, украинските военни изпълняват първостепенната си задача - максимално да унищожават руска жива сила, боеприпаси и техника.

По думите му последната седмица е била "ползотворна" за контраофанзивата. Боевете са тежки, руснаците понасят сериозни загуби, а украинският натиск продължава, заявиха от Генералния щаб в Киев. Успешно настъпление в посока Бердянск и удържане на позициите край Бахмут, добавиха от там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев представи своя екип
Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев представи своя екип
Треньорският щаб на националния отбор по бокс вярва в потенциала на Хавиер Ибанес
Треньорският щаб на националния отбор по бокс вярва в потенциала на Хавиер Ибанес