НОВИНИ

Комисията по външна политика прие проектодекларацията за Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
15:03, 04.07.2023
5355
Чете се за: 03:12 мин.
Политика
Слушай новината

Комисията по външна политика в НС прие проектодекларацията, внесена от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН, изразяваща подкрепа за приемането на Украйна в НАТО, когато мирът настъпи на украинска територия.

Текстът беше приет с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и "Има такъв народ".

Знак към Украйна. Така вносителите на декларацията от мнозинството определиха посланието в документа.

"Това е знак към Украйна, че един ден, когато, надяваме се, скоро - възцари мирът, Украйна ще може да разчита на българската подкрепа за своето желание да може да се присъедени към НАТО и заедно да си гарантираме сигурността", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

България трябва да подкрепи политиката на разширяване на НАТО, без да се притеснява Алиансът да не ядоса трети страни, заяви Екатерина Захариева от ГЕРБ-СДС.

"Фактът, че се въздържаха част от партньорите ни в НАТО да не ядосат Русия - от 2008 г. е приета първата декларация за Украйна и Грузия - припомням - се стигна дотам, че Украйна беше брутално нападната от Русия".

"Сигурността на Украйна е сигурността на Европа е сигурността на Украйна. Това е основата на българския интерес", заяви Даниел Лорер от ПП-ДБ.

"Възраждане" не подкрепиха декларацията, тъй като според тях тя може да доведе до усложняване на дипломатическите ни отношения.

"Рискува и без това крайно влошените отношения с Русия още повече да ги влоши. Не знам - може би това е вашата цел. Може би искате да скъсаме дипломатически отношения с Русия", коментира Ангел Георгиев, "Възраждане".

"Позицията на България по отношение на отворените врати и бъдещото членство на Украйна в НАТО далеч не е отскоро или отсега, изведнъж да се е родила някаква гениална мисъл в някое посолство", отговори Павела Митова от ИТН.

Гледайте тук или на страницата на "По света и у нас" във Фейсбук:

Според декларацията най-прекият път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа е незабавното оттегляне на Руската федерация от международно признатите граници на всички засегнати от нея суверенни държави. Подкрепя приемането на конкретни параметри и времева рамка за приема на Украйна в НАТО.

Освен подкрепата за членството на Украйна в НАТО декларацията призовава, също така, България да продължи да оказва военна и военно-техническа помощ на страната.

Подкрепя се и формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море привлече вратар
Черно море привлече вратар
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова в първия кръг на Уимбълдън
Дъжд прекъсна мача на Виктория Томова в първия кръг на Уимбълдън