НОВИНИ

Нови камери засичат в детайли нарушенията на пътя (ВИДЕО)

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
11:47, 04.07.2023 (обновена)
11142
Чете се за: 02:40 мин.
Общество
Слушай новината

Нови още по-модерни камери за видеонаблюдение ще засичат в детайли нарушенията на шофьорите в 14-те зони в центъра на София.Само за последния месец към СДВР има над 100 клипа с нарушения за преминаване на червено.Новите камери ще правят автоматично разпознаване на регистрационните номера на нарушителите.

За Кристиян модернизираните камери ще ограничат нарушителите в градска среда. Той е получил няколко глоби от устройствата за скорост.

"Според мен всичко механизирано е много по-добре, отколкото човек, тъй като не приема странични доходи", коментира той.

Новите камери ще засичат автоматично и глобите ще се налагат след разпознаване на регистрационния номер, както и при санкциите за скорост. Досега служители към видеоконтрола са следили за нарушенията на пътя.

"Пълна модернизация на 14-те зони, като е заложено софтуерът да прави автоматично разпознаване и окомплектоване на нарушенията", коментира Иван Младенов - началник сектор видеонаблюдение.

"Ще има възможност да се следят разположенията на МПС върху пътното платно, дали не се преминава от една лента в друга неправилно, дали не се прави неправилна маневра на червен светофар", посочи комисар Николай Крушарски - началник на отдел "Пътна полиция" към СДВР.

Към четиринайсетте зони за наблюдение в центъра на София се добавя и възловото кръстовище на Петте кьошета. Глобата за преминаване на червено е 100 лева и отнемане на 10 контролни точки.

"Освен разширяването на видеонаблюдението в централната част, се подготвя проект, който да инсталира над 36 зони по околовръстните шосета на София", каза още комисар Николай Крушарски.

Според шофьорите модернизацията на видеонаблюдението ще има превантивен ефект.

"При ограничение 50 карат с повече от 100 - нормално ли е? Отдавна трябваше да се направи, много отдавна, а основната причина е високата скорост", заяви Христо Карабашев.

Всички столични полицейски патрули ще са оборудвани с дрегери, за да могат да проверяват шофьорите на всеки спрян автомобил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джуд Белингам: Трансферът в Реал е огромна мотивация, напрежението ме преследва навсякъде
Джуд Белингам: Трансферът в Реал е огромна мотивация, напрежението ме преследва навсякъде
Почина Яна Георгиева, която посвети живота си на хората с онкологични заболявания
Почина Яна Георгиева, която посвети живота си на хората с онкологични заболявания