НОВИНИ

Цанко Цветанов в предаването "Зала на славата"

Не пропускайте участието на един от легендарните бивши български футболисти в предаването "Зала на славата"

цанко цветанов предаването зала славата
bnt avatar logo
от БНТ
13:11, 10.09.2023
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Шампионски титли, премеждия, футболни върхове - това описва кариерата на един от героите за България от незабравимото световното първенство в САЩ през 1994-а година Цанко Цветанов.

Легендата на Етър Велико Търново и Левски е поредният гост в предаването "Зала на славата", в което той ще разкаже за своята славна кариера и ще си припомни своите многобройни прекрасни постижения.

"Аз бях такъв футболист, който поставяше отбора на първо място. С всички мои действия съм се старал да помогна повече на отбора, отколкото на себе си", признава Цанко Цветанов.

Той говори и за селекционера на звездния ни отбор в САЩ 1994 Димитър Пенев.

"Той не искаше да е центъра на вниманието. Ако друг треньор беше с България на световното първенство, може би нямаше да достигнем до този успех и да постигнем този резултат. Той се държеше с нас футболистите, като големи мъже и като звезди", разкрива Цветанов за работата си под ръководството на Димитър Пенев.

"Над Германия остава като една от най-великите ни победи. Бразилия и Германия бяха едни от водещите сили и ние успяхме да ги победим, играейки като равен с равен", смята легендарният ни футболен национал.

Роден в село Българско Сливово, община Свищов, футболният път на Цветанов стартира в академията на Етър Велико Търново, а дебютът му при мъжете идва с екипа на Академик Свищов през 1987-а година.

Още през следващия сезон той се завръща в Етър и е част от легендарния тим на "виолетовите", който през сезон 1990/91 триумфира с титлата на България. През 1993-а година Цветанов се мести в Левски, където става шампион в две поредни кампании и вдига Купата на страната през сезон 1993/94.

Между 1995-а и 2001-а бранителят носи екипите на няколко отбора в чужбина, сред които немските Валдхоф Манхайм и Енерги Котбус, както и шотландския Абърдийн.

В края на активната си футболна кариера Цанко Цветанов се завръща у нас и печели дубъл с Левски през сезон 2001/02, а преди окончателно да "окачи бутонките" изиграва още една кампания с екипа на родния Етър.

За националния отбор на България защитникът записва 40 мача, като освен гореспоменатото участие на Мондиал 1994, Цветанов участва и на Евро 1996 в Англия.

След края на своята кариера Цанко става неизменима част от треньорския щаб на Станимир Стоилов, с когото той постига редица успехи начело на отборите на Левски, Литекс, Ботев Пловдив и Астана. Двамата са работили още в националните отбори на България и Казахстан, както и в кипърския Анортозис Фамагуста.

"За футболиста е важно да подчини собственото си его на отборната игра, сега го осъзнавам като треньор. Треньорът трябва да покаже на футболистите, че той знае много повече и да ги убеди, че те могат да постигнат, имайки високи цели, следвайки неговите указания", казва Цветанов.

Той смята, че престоя му като треньор в Астана е бил по-лесен.

"Трудно няма за треньора, аз в Левски работих с любов, има проблеми и емоции навсякъде", разкрива специалистът.

Според него, на младите не им достига амбицията.

"Те не са готови на всяка цена да станат футболисти. Ако обичат футбола, те трябва да се преборят с трудностите и да загърбят всичко останало", завършва един от най-успешните български футболисти.

Вижте предаването "Зала на славата" във видеото или в Youtube канала на БНТ!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха 10 нелегални мигранти в лек автомобил край Враца
Откриха 10 нелегални мигранти в лек автомобил край Враца
Георги Иванов: Ако България победи в следващите два мача, се връща в играта
Георги Иванов: Ако България победи в следващите два мача, се връща в играта