НОВИНИ

Протест заради забавеното строителство на скоростния път от Видин до Ботевград

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:31, 10.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

С автошествие граждани на Видин излязоха на протест заради забавеното строителство на скоростния път до Ботевград. Протестиращите Блокираха за час движението на входа на Видин.

Организатор е Гражданско обединение "Единни за промяна", начело на което е заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Сдружението е инициатор и на поредица протести през 2018 година, след които правителството реши да бъде построен скоростният път.

Недоволните казват, че забавеното строителство се плаща с жертви на пътя.

"Виждате тировете. Невъзможно е. През ден стават жертви по този път и час по-скоро трябва да започне да се работи както трябва", каза Младен Миронов.

"Постоянно стават катастрофи... Забраниха го, некъде две години го беха спрели. Има места, къде са избили бурени- огромни. На места се работи, на места не се работи", допълни Петьо Петров.

Според председателя на гражданското обединение Росица Кирова сроковете за строителство на пътя не се спазват след третия кабинет на Борисов. Настоява, че в настоящия парламент, както и предишните, в които е участвала, не е спирала да поставя въпроса.

"И се надявам, че сегашното правителство ще работи в синхрон с всичко онова, което е оставено след 2021 година. Ако има грешки, те могат да бъдат коригирани. Една грешка можеш да я коригираш за един месец. Можеш да я коригираш и за две години и един месец. Това е, което наблюдаваме", коментира тя.

Протестиращите спряха за час преминаването на автомобили в двете посоки. Изключение беше направено за линейка, която бързаше за спешен случай. Хората поискаха и конкретни срокове за изграждане на участъци от скоростния път.

"Искаме ясни и конкретни срокове - 2024 година да приключи и да бъде въведен в експлоатация участъкът Ботевград - Мездра, който сега е в ужасно състояние. 2025 година да бъде приключен целият участък Видин- Монтана, което означава, че трябва вече да бъде издадено разрешение за строеж за участъците от Ружинци до Монтана", каза Росица Кирова

Протестиращите обявиха, че периодично ще затварят пътища, ако не се предприемат действия за ускоряване на процедурите.

Автор: Анжела Каменова, БНР-Радио Видин

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мартин Минчев премина в Ризеспор с трансфер от Спарта Прага
Мартин Минчев премина в Ризеспор с трансфер от Спарта Прага
ВМРО издига Карлос Контрера за кмет на София
ВМРО издига Карлос Контрера за кмет на София