НОВИНИ

Родопите вместо морето - увеличава се интересът към почивките в планината

bnt avatar logo
от БНТ
21:20, 09.09.2023
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Увеличава се броят на хората, които избират красивите планински местности в близост до язовири в Родопите, за да почиват през лятото. Край язовир "Батак" от юни до септември се оформят цели селища от къмпингуващи с каравани, кемпери и палатки. Все още плахо, но с уверени темпове започва да се развива и къмпингуването в селски райони, където туристите искат да се запознаят с ежедневието на местните общности.

От близо 30 години Тони Стефанов от София остава поне за месец на брега на язовир "Батак". Първо били само двамата със съпругата му, но днес тук има цяло селище с близо 20 каравани с негови приятели, които се увлекли по дивото къмпингуване.

"Харесва ми свободата и романтиката, това, че съм независим, мога да правя всичко, каквото поискам. Като погледнете вечер, толкова звезди има... няма такива хотели", казва Стефанов.

Започнали с палатка и един газов котлон. И стигнали до пълно оборудване за къмпинг.

"Да се купи каравана, фризер, хладилник, солари, си е една сериозна инвестиция".

Телефон и лаптоп за внучката пък са подсигурили семейство Томанови от София, които са любители на дивото къмпингуване вече 15 години.

"Не знам защо казват, че е диво, според мен не трябва да е диво, а свободно по-точно. Защото тук сме си на свобода", смята Марияна Томанова.

Най-бюджетният вариант е еднодневна екскурзия на палатка. А група млади хора от Полша вече четвърта година обикалят Родопите с бус. А в подножието на Западните Родопи, в село Ветрен дол, Виолетка Цънцарова предлага двора си на желаещи да се настанят с караваните си на село.

Засега интересът е повече от чужденци, но все повече хора от големите градове също се обръщат към този вид почивка.

"Селският къмпинг е предназначен за хора, които обичат спокойствието, искат да вникнат в селския живот, в местната общност, различни активности, да потребяват продукти от местните заведения, да купуват от местните сергии плодове и зеленчуци", казва Виолетка Цънцарова.

Според собственици на каравани, страната ни може да достигне европейските нива или 25% от всички нощувки да са в къмпинги.

Репортер: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хакери откраднаха близо 12 млн. лв. от известна българска фирма
Хакери откраднаха близо 12 млн. лв. от известна българска фирма
Република Ирландия, Италия и Австралия започнаха с победи участието си на Световната купа по ръгби във Франция
Република Ирландия, Италия и Австралия започнаха с победи участието си на Световната купа по ръгби във Франция