НОВИНИ

Над 1000 жертви в Мароко - трусът в страната е най-мощният от 120 години

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:07, 09.09.2023
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

Над 1000 са загинали, а стотици са ранени при земетресение със сила 6,8 по Рихтер в Мароко. Болниците са препълнени. Опасенията са, че броят на жертвите ще се окаже много по-голям.

От Външно министерство съобщиха, че нямат данни за пострадали българи. Това е най-мощното земетресение в кралството от 120 години. Епицентърът на земетресението бил на около 70 километра от популярния туристически град Маракеш. Трусът е усетен в цялата страна и в съседен Алжир.

МВнР: Няма данни за пострадали или загинали българи след земетресението в Мароко

Земетресението разтърси страната малко след 23.00 часа. Епицентърът не в Атласките планини, югозападно от Маракеш. Голяма част от Стария град на Маракеш, който е част от наследството на ЮНЕСКО вече е превърната в руини.

Под отломките все още има много затрупани хора. Техни близки отчаяно разравят отломките с голи ръце, надявайки се да ги открият. За хората в Маракеш нощта и денят преминаха в страх, шок и молитви.

Разрушителните земетресения в Мароко са рядкост, затова и сградите в страната не са конструирани да издържат на трусове с голям магнитуд.

"Планините Висок Атлас са се образували в резултат на сблъсък между Африка и Европа. Движенията под тези планини продължават. И точно това се случи снощи. Подобно събитие се случва рядко, на повече от век", обясни геологът Дейвид Ротъри.

Спасители се опитват да достигнат отдалечените села в планината. Заради разрушените пътища, сигурно ще пътуват с дни дотам. И най-вероятно ще открият стотици жертви.

Трагедията предизвика вълна от съпричастност. Лидери от целия свят, от Съединените щати до Русия и от Украйна до Израел, изразиха солидарност и предложиха помощ на Мароко.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия не впечатли, но си взе трите точки от Азербайджан и оглави групата си за Евро 2024
Белгия не впечатли, но си взе трите точки от Азербайджан и оглави групата си за Евро 2024
Джордан Хендерсън стартира титуляр срещу Украйна независимо от критиките на ЛГБТК общността
Джордан Хендерсън стартира титуляр срещу Украйна независимо от критиките на ЛГБТК общността