НОВИНИ

Васил Божков се е прибрал сам в България, доброволно и без екстрадиция

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:00, 09.09.2023 (обновена)
5847
Чете се за: 06:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Васил Божков увери, че завръщането му в България няма нищо общо със смяната на Иван Гешев и убийството на Алексей Петров. Обяви, че е защитен свидетел по делото срещу Бойко Борисов и даде заявка да се опита да направи обединение на всички политически сили, които са против статуквото.

Всичко това Божков каза по време на онлайн пресконференция, докато е под домашен арест.

Вижте още в репортажа на Милена Кирова

Съдът пусна Васил Божков под домашен арест, ще го следи с електронна гривна

- Петър Петров - Петьо Еврото е организирал делата срещу вас? Какво се случи с изчезналия ритон?

Васил Божков: "Лицето Петър Петров не го познавам и не знам колко е съпричастен към всичко срещу мен. Срещу мен имаше атака - заплашваха всички близки и познати. Репресията срещу мен беше изключително тежка. Не знам какво стана с този ритон.

Спекулацията с моето връщане е поредната манипулация на прокуратурата. Арабският термин е екстрадиция, това е грешка в превода. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, тръгна дело за екстрадиция. Прибрах се доброволно и сам без екстрадиция и принуда. Като подавах молба ме питаха дали съм сигурен, че в България е сигурно за мен."

"По делото за Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова аз съм защитен свидетел. Държавата се управлява от мафия, начело на мафията е Бойко Борисов", каза още той.

Прокуратурата: Божков не е и никога не е бил защитен свидетел

- Какво е личното ви мнение за убийството на Алексей Петров?

Васил Божков: "Почти не го познавах и нямам информация защо се е случило. Няма да участваме в местните избори. Прибрах се, защото ситуацията в България е тежка. България има огромно мълчаливо мнозинство - Борисов им проми мозъците, че от тях нищо не зависи. Ние ще се обърнем към тези хора, както се обърнахме преди 4 години и тогава протестите тръгнаха от мое интервю. Веднага след като се прибрах, ме арестуваха и нямаше как да осъществявам връзка с Борисов. А и нямам желание. Борисов трябва да бъде изваден от политическата сцена, за да има България бъдеще."

- Ако сравним връщането ви с партия шах, вие къде сте?

Васил Божков: "Черните останаха без царица. Царят е в шах, взема фигури от белите. Партията трябва да приключи с пълна победа на белите. Как може да правят безпринципни коалиции, които ги наричат сглобка. Да се обясняват, че изпадаме в руска зависимост и затова се сближили. Те продължават да крадат. Мисля да не се занимавам повече с бизнес, аз нямам нужда от бизнес. Сега искам да направя нещо за българския народ. Видяхте какво направихте с колекцията ми, даже не знам къде и как се съхранява."

За включването му в списъка "Магнитски", Божков каза, че това е все едно след като Русия нападна Украйна, да поставят Украйна под санкции. Давал информация, че не е извършил това, в което го обвиняват:

"Никога не съм се криел, имал съм телефон и адрес. Съдът ме намираше, прокуратурата не можеше. Европрокуратурата ме разпита за злоупотреба с европейски пари, аз нямам такива европари и не съм злоупотребявал. И всичко приключи."

- Имате ли бизнес с Пригожин?

Васил Божков: "Не, не съм имал. Американските компании искаха да работят с Русия преди войната. Сега е друго."

- От кого е застрашен животът ви?

Васил Божков: "От лъжесвидетели, от тези, които управляват страната в сянка. И той е силно застрашен. Сградата, която бях купил за музей, вече е продадена. Разчитам на мълчаливото мнозинство, на тези, които гласуваха "не подкрепям никого". Да извадим Борисов и България да стане нормално място за живеене."

Като човек под домашен арест всеки може да идва при мен. А как ще завърши делото срещу Борисов, Горанов и Арнаудова - не знам. Обвиненията срещу мен са измислени, каза още Васил Божков.

Васил Божков и семейството му са поставени под охрана

Васил Божков беше пуснат под домашен арест, като ще бъде следен с електронна гривна. На бизнесмена е определена и още една мярка за неотклонение - парична гаранция в размер от 1,5 млн. лева по делото за незаконния трафик и държане на културно-исторически ценности и пране на пари.

Колекцията на Божков е под 24-часова охрана от Жандармерията в НИМ

Прокуратурата засега се отказа да иска "задържане под стража" по делото за поръчителство на убийства, изнасилвания и изнудвания.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екипи от общината в Благоевград правят проверка за евентуални щети след силния трус
Екипи от общината в Благоевград правят проверка за евентуални щети след силния трус
Новак Джокович: Не мисля много за историята, старая се да бъда максимално концентриран върху играта ми в неделя
Новак Джокович: Не мисля много за историята, старая се да бъда максимално концентриран върху играта ми в неделя