НОВИНИ

Тревожен сигнал: Все по-трудно е жертвите на трафик на хора да намерят подкрепа и защита

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
21:06, 08.09.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

От неправителствения сектор отправят тревожен сигнал за малкото места за настаняване на жертвите на трафик на хора. Жертвите стават все повече - затова пък е все по-трудно да намерят подкрепа и защита. Голяма част са били подлъгани с обещания за добра работа, а след това са били сексуално или трудово експлоатирани.

"Бях заключвана, унижавана, пребивана и изнасилвана в продължение на една седмица. Принуждаваха ме да проституирам".

Ще я наречем Мария. Преди пет години преминала през ада, а по пътя към него я повел мъж, когото смятала за приятел.

"Обеща да ми помогне да си намеря работа, за да мога да помогна на децата си като барман на морето, правели се добри пари сезонно".

Мария му се доверила и заминали на Черноморието. Още същата вечер обаче била заключена в хотелска стая, а телефонът и бил взет.

"Вечерта, в която ми посегна не само с шамари, но и с предмети, казах, че искам да си тръгна, че няма да се получи, не мога да съм далеч от децата си толкова време и този човек каза "не, ти имаш да ми дължиш пари, ще ми ги връщаш". И аз за пръв път чувах нещо такова".

Последвал физически и сексуален тормоз, а Мария била принуждавана да проституира. След поредния побой успяла да избяга и да намери спасението. Била настанена в защитено жилище, където получила подкрепа. Успяла да осъди насилника си и днес той е в затвора. Преживяното обаче още я разплаква.

Ана Николова, управител на фондация "SOS - Семейства в риск": "Тази ситуация продължава една седмица, но ехото и последствията продължават години наред. Само делото, наказателното дело, което се водеше срещу извършителите, продължи четири години. Много мерки - те включват психологическата подкрепа, спешното настаняване на защитено място, което е ключово".

Само в София, Варна и Бургас има защитени жилища, където могат да бъдат настанявани жертви на трафик, а сигналите за такива зачестяват.

Ана Николова, управител на фондация СОС Семейства в риск: "Разбира се, че са крайно недостатъчни, особено за мащабите на това явление, а и като имаме предвид, че това е един дълъг процес. Това означава, че много от тях остават в тези защитени места дълго време".

Моника Николова - директор на кампания А21: "Сигналите, които получаваме на националната телефонна линия зачестяват, за съжаление, не виждаме да намаляват все още. Това, което забелязваме като тенденция и обажданията, които постъпват, много често жертвите на трафик са получили фалшиво предложение за работа".

Никой не е застрахован и всеки може да бъде въвлечен в трафик на хора, предупреждават от неправителствения сектор и призовават жертвите да сигнализират на безплатната анонимна телефонна линия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цанко Цветанов пред БНТ: Националният отбор показва какво е състоянието на българския футбол
Цанко Цветанов пред БНТ: Националният отбор показва какво е състоянието на българския футбол
Параграф 22: Как шофьор да закара колата си при застраховател, след като е заседнала в скалите след наводнението
Параграф 22: Как шофьор да закара колата си при застраховател, след като е заседнала в скалите след наводнението