НОВИНИ

30 българи очакват да бъдат евакуирани от Волос след наводненията

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:11, 08.09.2023
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тежка остава обстановката в Гърция и Турция след потопа. Днес дъждът спря, но тепърва започва борбата с последствията. Стихията почерни турско семейство, чието 3-месечно бебе беше открито удавено. А в Гърция жертвите на опустошението официално вече са 10. Поне 30 български граждани пък очакват да бъдат евакуирани от град Волос.

Тридневният потоп - бурята "Даниел" остави под вода Гърция - от столицата Атина до Тесалия - на 300 км. на север. Според метеоролози, това е най-тежкото наводнение откакто се правят измервания в страната. Валежите спряха, но водите още не са се отдръпнали. На места нивото им достига 2 метра.

"Предстоят ни още 24 трудни часа и искам да подчертая, че приоритет е защитата на човешкия живот. Всички разбират, че има природни феномени, които не можем да контролираме, независимо каква защита срещу наводнения има. Когато падне безпрецедентно количество дъжд, няма как да няма наводнения", заяви Кириакос Мицотакис - министър-председател на Гърция.

30 български граждани остават блокирани във Волос. Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел обяви, че България има готовност да съдейства за връщането им в страната в момента, в който пътищата станат проходими.

"Още от самото начало сме се уверили, че българите, които са в такава трудна ситуация имат необходимото - дали ще става дума за храна, вода, лекарства. Следим ситуацията ежечасно, и в момента, в който има възможност те да достигнат от мястото, където са откъснати - това е в правомощията на гръцките власти, с ние работим с тясно с тях, да достигнат до място, от което могат да бъдат превозени до България, имаме готовност за това", заяви Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

7 са жертвите на наводненията в Гърция, броят на безследно изчезналите не е известен. Най-тежка остава ситуацията в градовете Кардица и Лариса. Армията, пожарникари и доброволци денонощно провеждат спасителни операции по вода и въздух. Над 100 души са евакуирани от село Фаркадона само тази нощ. Чакали помощта качени на покривите си.

"Хората трябваше да са се евакуирали следобяд, но не са го направили. Не са очаквали толкова много вода", заяви Григорис Митракос - ръководител на противопожарен екип.

"Никой не очакваше да се стигне до тук снощи. Сутринта имах лошо предчувствие и за съжаление то се сбъдна. 1 без 15 е и всичко е потънало във вода. Полетата, къщите - всичко е изгубено", заяви Василис Кацанос - жител на Фаркадона.

8 станаха жертвите на наводненията в Турция, след като тялото на тримесечно бебе беше открито в Аксарай в централната част на страната. Малката Асел паднала от скута на майка си, която се опитвала да я отведе на безопасно място. В продължение на шест дни семейството и спасители трескаво издирвали момиченцето, но неуспешно. Започна разчистването в Истанбул, който беше един от най-засегнатите от бурята градове.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Андрей Йорданов се завърна в Пирин Благоевград
Андрей Йорданов се завърна в Пирин Благоевград
България загуби от Германия и не успя да се класира за четвъртфиналите на световното отборно първенство по шахмат за жени
България загуби от Германия и не успя да се класира за четвъртфиналите на световното отборно първенство по шахмат за жени