НОВИНИ

Кампания "Заедно за чист въздух" се провежда в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 08.09.2023
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Кампания "Заедно за чист въздух" се провежда днес в Пловдив. В инициативата участват учебни заведения, фирми и неправителствени организации.

Целта е жителите на града да се запознаят с начините за опазване на околната среда. Специалисти от Медицинския университет представят последствията от замърсяването на въздуха върху човешкото здраве и предоставят възможност за измерване на функциите на белите дробове чрез спирометрия.

Учените от Аграрния университет демонстрират последствията от влиянието на атмосферните замърсители върху различни растителни култури. Пловдивският университет представя проекти, свързани с измерването на чистотата на въздуха чрез сензори, които са поставени в четири държави.

Иновативните производствени технологии за опазване на околната среда и електрически автомобил показва и Гимназията по машиностроене. Инициативата "Заедно за чист въздух" се организира от Община Пловдив.

"За първи път откликват и се събираме на едно място пациентски организации, както и всички университети в Пловдив, така и съответно фирми от "Тракия икономическа зона" и други училища, които произвеждат кадри, именно в тази посока. Нашият разсадник ни показва растителност, която произвеждаме в Пловдив и минавайки покрай шатрите може да разберете интересна информация, която ще помогне на самите нас да знаем как да се грижим за качеството на атмосферния въздух", коментира Вяра Колева - директор на дирекция "Екология и управление на отпадъците" - Община Пловдив.

Репортер: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-често слънчево време в близките дни
По-често слънчево време в близките дни
На първо четене: Изнасянето на повече от 10 000 евро трябва да се декларира пред митничарите
На първо четене: Изнасянето на повече от 10 000 евро трябва да се декларира пред митничарите