НОВИНИ

Лидерите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС постигнаха съгласие за приоритетните закони на НС (ОБЗОР)

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:11, 08.09.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На среща между лидерите на ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ и ДПС е постигнато съгласие за приоритетните закони на НС. Трите парламентарни групи са се разбрали, че до местните избори трябва са приемат 13 закона, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост и приемането ни в Шенген и Еврозоната. Индиректно премиерът Николай Денков призна за среща между лидерите на ГЕРБ и ПП в Самоковския манастир.

Премиерът Николай Денков заяви в отговор на депутатски въпрос, че е бил номиниран за премиер още преди срещата в Самоковския манастир.

Николай Денков: Само да припомня един исторически факт. В смисъл, не исторически, но е факт. Хайде, така ще го кажем. Бях номиниран за премиер преди срещата в манастира.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отказа да отговаря на въпроси, свързани с ролята на Алексей Петров при сформирането на правителството. Но от думите му стана ясно, че диалогът между ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС е подновен с новия политически сезон. Той обяви, че трите парламентарни групи са се разбрали до местните избори да приемат 13 закона, свързани с ПВУ, Шенген и Еврозоната. Сред тях са антикорупционните закони, за личните фалити и етажната собственост.

Кирил Петков - съпредседател на ПГ на ПП-ДБ: Ако имате дисциплина тези приоритети ще ги следваме, така че преди предизборната кампания всичко това да бъде завършено, така да знаем че България си е изпълнила ангажиментите и към външните партньори и към гражданите. Вчера имахме дискусия с герб , основните две партии са съгласни с тези приоритети, ДПС също.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова потвърди за подновените срещи и решенията, но уточни:

"Нека не опаковаме срещата като лидерска или такава на коалицията. Важното е, че днес се проведе среща между подкрепящите правителството партии. В работен и делови порядък уточнихме важните приоритети. Ако въпросът е дали се говори по телефона или лично. Говори се лично от лидерите на партиите за приоритетите.

Пред журналисти премиерът Денков заяви, че за правителството най-важната задача е да изпълни управленската програма. А на въпроса дали има доверие в ГЕРБ, не даде утвърдителен отговор, но отбеляза:

"Най-важните задачи, които трябва да решим с хората, които подкрепиха правителството, все още предстоят. Нека минат, нека имаме положителен резултат, тогава бих могъл да кажа, че имам доверие", заяви Денков.

"Доверието толкова трудно се гради между нашите две политически коалиции, че всяка дума би била в повече, би натежала. В днешния ден трябва да покажем смирение", каза Десислава Атанасова.

От депутати стана ясно, че седмица или две преди местните избори НС ще преустанови работа, вниманието ще се насочи към предизборната кампания и местните избори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Николай Денков: Ако имахме евро, в момента инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски
Премиерът Николай Денков: Ако имахме евро, в момента инфлацията и лихвите щяха да са по-ниски
Етър Велико Търново привлече нигерийския халф Моузес Кандидус
Етър Велико Търново привлече нигерийския халф Моузес Кандидус