НОВИНИ

Има данни за човешка грешка, довела до трагедията в Царево

Александър Марков
от Александър Марков
17:58, 08.09.2023
Чете се за: 06:30 мин.
У нас
Слушай новината

Окръжната прокуратура в Бургас образува досъдебно производство заради наличието на достатъчно данни за извършено престъпление, довело до смъртта на четирима души при потопа. Три от четирите жертви са свързани със срутването на един от мостовете в Царево, заяви министър-председателят Николай Денков. Заради трагедията регионалното министерство и Агенция "Пътна инфраструктура" започват проверка на всички мостове в страната по разпореждане на премиера. След 45 дни трябва да стане ясно какво е състоянието им. Следователи и експерти правят оглед на засегнатите съоръжения под наблюдението на Окръжната прокуратура в Бургас.

Мостът от Царево към кв. "Василико". На 5 септември мостът се разцепва на две.

Николай Денков: Отсега е ясно, че 3 от 4-те жертви са свързани със срутването на моста в Царево. Защо е станало това - трябва да кажат техническите експертизи.

Ударен от огромна приливна вълна, основната конструкция на моста устоява, но асфалтовите платна на места пропадат.

Красимир Димитров: Водата дойде изведнъж. Дерета, мостове, всичко се счупи просто. Отвсякъде коли, тук каравани, всичко се блъскаше. Пропадна колата и замина. Отнесе я. Обикаляхме, търсихме я, той голям джип. Не можахме да го намерим. Имаше пътници.

Автомобилът на съдия Мария Москова с нея, дъщеря ѝ и един мъж в него буквално пропада. Четвъртата жертва - пешеходец, е отнесен от вълната.

Биляна: Отдалеч му се развикахме да спре. Че няма как да мине. Но той може би видя надежда, като вижда хора срещу него, че ще можем да му помогнем. Спря се там до джипа, подпря се, казах му да хвърли чадъра, да се държи с две ръце да извикаме пожарна да го спасят, но просто течението го отнесе.

Руско Георгиев: Там имаше една кола, за която се държеше, но просто не можа да се задържи от водата. От силата на водата. Не можахме да го спасим. Просто водата го взе.

Следователи и експерти са направили оглед на моста, но тепърва техническа експертиза ще установява защо асфалтът е пропаднал и част от платното е разцепено. По неофициална информация, мостът се е "държал на магия". Според тях асфалтът е бил много тънък и това може да е довело до срутването от натиска на приливната вълна. Окръжната прокуратура в Бургас е образувала досъдебно производство за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие.

Георги Чинев, окръжен прокурор на Бургас: Образувано е досъдебно производство с оглед наличието на достатъчно данни и законен повод за извършено престъпление по чл. 123 от НК - наказва се лицето, което допусне причиняване на смърт другимо поради незнание или немарливо изпълнение на занятия или друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност. Ще бъде предмет на разследването не само документацията, а изобщо всички строително-монтажни дейности по повод изграждането и експлоатацията на въпросния мост.

Мостът е общинска собственост и се стопанисва от Община Царево. Вторият мост, в който се отвори дупка, която беше запълнена още на 6 септември, е между кв. "Василико" и Нестинарка. Третият критичен - по главния път Царево- Ахтопол днес беше съборен, тъй като пропадна и е опасен.

Митко Порязов, началник на Областното пътно управление-Бургас: Мога да кажа за този мост, по който ние сме извършили наблюдението, той е от 90-а година. Както виждате, мостът е в много добро състояние, два дни не можем да го съборим, но просто под силната вълна, която подкопа средната опора...

Останалите девет съоръжения в района на Царево също са обследвани и ще трябва да бъдат ремонтирани.

Николай Денков: В момента се правят огледи, максимално бързо ще видим как могат да бъдат възстановени, така че хората да не бъдат възпрепятствани по техните основни артерии, по които трябва да се придвижват.

Според експерти не само рекордните валежи, но подкопаването на основите на мостовете е сред възможните причини за срутванията.

Атанас Кръстанов, експерт по бедствия и аварии: Някъде високо, примерно преди мостовете, са се получили бентове от боклуци и строителни материали, които се изхвърлят в деретата, отприщва се тази вода и отива с голяма сила към моста. Ако има и конструктивни дефекти, което е много вероятно, водата подкопава основите. По този начин се получава една кухина между основата и твърдата почва и мостът от гравитацията се свлича.

Депутатът от ИТН Станислав Богдански попита премиера Денков.

Станислав Богдански, "Има такъв народ": Експерти казват, че поради незаконно добиване на инертни материали от коритата на реките коритото на реката спада и всъщност се подкопават основите на моста. Той губи своите устои и при ниско покачване дори на нивото на реката той пада.

Премиерът отговори, че проверката ще покаже какви са причините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Екип на БНТ провери откъде дойде водната стихия, наводнила Царево
Специално: Екип на БНТ провери откъде дойде водната стихия, наводнила Царево
Германия сътвори чудото срещу САЩ и ще спори със Сърбия за световната титла по баскетбол при мъжете
Германия сътвори чудото срещу САЩ и ще спори със Сърбия за световната титла по баскетбол при мъжете