НОВИНИ

Какво породи пороите на циклона Даниел

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:07, 07.09.2023
6117
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Какво предизвика чудовищното бедствие у нас и в южните ни съседки. Циклонът Даниел не е от обичайните средиземноморски циклони. В момента центърът му се движи в посока Южна Италия, а дъждовете които паднаха в Гърция, над остров Скиатос и над Волос са два пъти по-обилни от тези над Кости и Царево.

Когато става дума за дъжд или сняг у нас, обикновено говорим за циклони, родени в Средиземноморието. Най-често в залива на Генуа, където топлият морски въздух среща студения северен поток, насочен именно натам от планинската дъга на Алпите.

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева - директор департамент "Прогнози и информационно обслужване", НИМХ: Средиземноморските циклони причиняват най-значителните валежи от дъжд или най-значителните валежи от сняг пред зимата, обичайно в комбинация със студен въздух по антициклон от север.

Но сега залива на циклоните е подвластен на топлия антициклон от към Африка, който определя горещото време в Западна Европа и Великобритания. И там са обезпокоени от жълти кодове, но заради високи температури. Топлият антициклон от своя страна измества студения северен поток от обичайния му път и той минава над Балканите където се оформя и циклонът, който сега наричаме Даниел. Югоизточната част на страната ни попада в неговата северна периферия, в която валежите по принцип са рядкост. Но не и този път.

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева: Всъщност по-топлата морска вода и вече миналият през страната по-хладен въздух, който на четвърти почти прекоси цялата страна, т.е. разликата между хладния въздух над сушата и по топлата въздушна маса над морето, обогатена на влага, с непрекъснато генериране на нова и нова такава се изваляваше по крайбрежието при нас.

И циклонът можеше и да не е толкова злостен и да си заслужи специално име, ако не беше приклещен от другата страна от втори, много горещ антициклон. И Даниел още дълго няма да може да разреди екстремната си сила.

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева: Циклонът тук не може да се мести много бързо, няма възможност, няма причини, заради които да се мести - напротив - този устойчив гребен го държи дълго време тук и той много бавно се премества на юг. От другата страна също имаме високо атмосферно налягане или висок баричен градиент, и тук става допълнително усилване или както ние го наричаме задълбаване на циклона.

Циклонът вече е средиземноморски, задълбаването му предизвиква два пъти по-обилни валежи над Гърция. Ако 330 литра на метър паднаха в Кости, над Волос се изсипаха 700. Заедно със страховита гръмотевична буря. Даниел дълго време няма да намери покой, центърът на циклона вече е над южна Италия, предстои му дълго лутане в заливите над Тунис и Либия. И макар да го наричат аномалия, синоптиците не го приемат за извънредно явление и смятат, че сам по себе си трудно може да се обясни с процесите на глобалното затопляне. По-скоро го приемат като процес на нормализиране на атмосферата след по-меката, суха и продължителна зима.

гл. ас. д-р Анастасия Стойчева: В зависимост от конфигурациите, в зависимост от разликите - тук виждаме много голяма разлика в температурно отношение, виждате колко дълбока е долината, в която се формира този циклон, когато имаме големи разлики в атмосферата се стреми да се върне към равновесното си състояние и това става с генериране на облачност и валежи.

С подобни порои са се отчитали и други лета в края на сезона, вероятно ще бележат и бъдещи такива. Разликата е в разрушителната им сила, която вече има пряка връзка с човешката дейност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова е четвъртфиналистка на турнир във Франция
Гергана Топалова е четвъртфиналистка на турнир във Франция
Защо повече от 2 месеца пловдивски учители са писали оценки на починало дете?
Защо повече от 2 месеца пловдивски учители са писали оценки на починало дете?