НОВИНИ

Защо повече от 2 месеца пловдивски учители са писали оценки на починало дете?

bnt avatar logo
от БНТ
19:53, 07.09.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Скандален случай от Пловдив. Повече от два месеца учители са писали оценки на починало дете, а после опитали да прикрият случая. От Регионалното управление на образованието пък са отправили само предписания към училището за отстраняване на нередностите. Заради фрапиращите нарушения обаче образователният министър е разпоредил цялостна проверка и одит във всички институции.

12-годишното момиче е било записано като нова ученичка в средно училище „Найден Геров“ в „Столипиново“. През юли миналата година обаче загинало при инцидент в река Марица. Близките не уведомили училището, а оттам продължили да го водят като редовна ученичка.

"Отсъствия не са нанесени, писани са минимален брой оценки, които когато разбрахме, че така седят нещата с ученичката, са изтрити, защото не е редно да бъдат писани", заяви Дияна Гавазова - и.д. директор на СУ „Найден Геров“- Пловдив.

Според бабата на детето обаче учителите са знаели за смъртта му.

Директорът на училището твърди, че са търсили семейството през септември - без успех. За смъртта на детето разбрали чак през ноември.

"Изискали сме смъртния акт от ГРАО, получили сме го и на тази база отписахме детето от училище на 22 ноември", заяви Дияна Гавазова.

Кога информирахте Районното управление по образование?

- Не съм информирала РУО, допълни тя.

От Регионалното управление на образованието в Пловдив извършили проверка и установили нарушения. Изискали обяснения от директора и изпратили доклад до министъра на образованието. Той обаче разпоредил нова пълна проверка.

Според министъра фактологията е показала, че в Регионалното управление на образованието са били наясно, че в училище „ Найден Геров“ са се писали оценки на ученичка, която е загубила живота си.

Тепърва ще се преценява дали има основание за сезиране на прокуратурата.

"Надявам се да е пропуск и да не са разбрали своевременно", заяви Донка Щилянова - началник отдел „Образование“ в община Пловдив.

Защо е направено всичко това, за да не се изгуби държавната издръжка издръжка за един ученик?

- Не, в никакъв случай.

Как ще квалифицирате това, което се е случило?

"Грубо нарушение, готови сме да поемем последиците от това", заяви Дияна Гавазова - и.д. директор на СУ „Найден Геров“- Пловдив.

От РУО-Пловдив отказаха коментар. И обявиха, че ще дадат подробности по случая в началото на следващата седмица.

Автор: Галена Паскова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво породи пороите на циклона Даниел
Какво породи пороите на циклона Даниел
45 години от убийството на писателя Георги Марков
45 години от убийството на писателя Георги Марков