НОВИНИ

Над 60 лектори от Европа и САЩ на 12-ия Международния медицински конгрес на ЮЕМФ в Солун

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
17:25, 07.09.2023
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

12-ият международен медицински конгрес на Югоизточно европейския медицински форум събира на едно място млади учени и утвърдени имена в медицината. България е инициатор за създаването на форума, като начело на българската делегация е председателят на ЮЕМФ проф. д-р Андрей Кехайов.

Сред водещите експерти, които представят изследванията си в различни области на здравеопазването са проф. Весна Кесич от Университетския клиничен център на Сърбия, проф. Горан Димитров, председател на Македонското лекарско дружество и председателят на академията на науките в Словения - проф. Павел Поредош, САЩ, Грузия, Латвия, Босна и Херцеговина и др.

Традиционно присъстват ръководители и членове на Световната Медицинска Асоциация, Европейският Форум на Медицинските Асоциации, Постоянният Комитет на Европейските лекари и други. Сред гостите тази година са лекари и общественици от цял свят, видни представители на медицинските академични среди, ръководители на лечебни заведения, здравни мениджъри и представители на Червения кръст.

Конгресът е оценен от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато медицинско образование с 16 кредита, което е максималната възможна оценки. Това го превръща в уникален университет, в рамките на четири дни и е доказателство за високата му научна стойност, заяви председателят на ЮЕМФ проф. д-р Андрей Кехайов.

Основни теми на събитието тази година са имунология и ваксини, сърдечносъдови и онкологични заболявания, дерматология и психично здраве. За първи път ще бъде поставен и въпросът за болката като симптом и синдром, като ще бъдат разгледани още репродуктивното здраве и детското здравеопазване.

Основен акцент в програмата е миграцията на лекари и здравни специалисти. Според проф. Кехайов това е проблем, върху който институциите трябва спешно да концентрират усилията си.

Модератор на форума е проф. д-р Мариана Мурджева - ректор на Медицински университет – Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Достъпът до най-южните части на Черноморието вече е възможен (ОБЗОР)
Достъпът до най-южните части на Черноморието вече е възможен (ОБЗОР)
Александър Донски загуби в четвъртфиналите на двойки в Каси
Александър Донски загуби в четвъртфиналите на двойки в Каси