НОВИНИ

Достъпът до най-южните части на Черноморието вече е възможен (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:29, 07.09.2023 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Иво Никодимов и операторът Боян Манолов успяха да стигнат до Синеморец и Резово, които повече от денонощие след водната стихия бяха изолирани. Достъпът до най-южните части на Черноморието вече е възможен.

Тежка техника, пристигнала през нощта, започна отстраняването на падналия мост на основния път от Бургас към Ахтопол и Синеморец.

"Съоръжението е направено с плоско фондиране, средната опора е завъртяна, съответно високата ударна вълна, която дошла подкопава средната опора, тя се е завъртяла и съоръжението е пропаднало", заяви инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление Бургас.

Първо с дрон, а после и с амфибия експертите огледаха внимателно поддалите основи на моста, за да преценят как трябва да се проектира възстановяването му, за да се намали до минимум риска от ново пропадане.

"Тук ще бъде използвано пилотно фондиране, с което ще се прокарат пилони до здрава скала и по този начин ще се заздрави основата на съоръжението", заяви инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление Бургас.

До монтирането на временния мост единственият алтернативен път към Варвара, Ахтопол и Синеморец е през къмпинг Нестинарка. И в двете посоки част от трасето обаче преминава през черен път, който е истинско изпитание дори за високопроходими автомобили и опитни шофьори. Водната стихия преминала през Синеморец не е оставила сериозни щети.

Причината Синеморец да остане откъснат за денонощие от света е преливането на река Велека, която заля пътя и моста в началото на селото. От вчера следобед, след като водата се оттегли, пътят е отворен. В най-южното населено място - Резово, водата е отнесла 12 от лодките на рибарите в морето. Митко намира своята на дигата на река Резовска, на няколко метра над водата.

Митко: "Знаят, че тази река е проблем. Да съобщават. Нищо друго не искаме, нищо друго... ние лодките ще ги изкараме оттук и няма да има проблем. Сега риба няма да се лови. Докато не се оправят тези неща, риба не може да се лови. Добре, но това ти е поминъкът? - Ще се спасяваме някак. Отнякъде помощ? Само на пенсията".

Резово остава без вода неясно до кога.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изабелла Шиникова се класира за 1/4-финалите на сингъл на тенис турнир в Чехия
Изабелла Шиникова се класира за 1/4-финалите на сингъл на тенис турнир в Чехия
Над 60 лектори от Европа и САЩ на 12-ия Международния медицински конгрес на ЮЕМФ в Солун
Над 60 лектори от Европа и САЩ на 12-ия Международния медицински конгрес на ЮЕМФ в Солун