НОВИНИ

Румен Христов, ГЕРБ-СДС: Ние не печелим от тази коалиция, но се надявам България да спечели

bnt avatar logo
от БНТ
19:24, 07.09.2023
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

"Участваме с вицепремиера и министър на външните работи г-жа Габриел, отговаряме изцяло за външната политика, а иначе сме ко-участници в управлението и затова говорим, че имаме некоалиция" - така Румен Христов, замeстник-председател на ПГ на ГЕРБ-СДС и председател на СДС, отговори в "Още от деня" на въпрос дали ГЕРБ-СДС е опозиция или участник в управлението. Посочи, че когато се правят назначения, няма никакво обсъждане и никакъв коментар заедно с тях.

Подчерта: "Ние не печелим от тази коалиция, но се надявам България да спечели".

Държавата и институциите направиха всичко възможно да се овладее ситуацията с наводненията по Южното Черноморие, но не трябва да забравяме, че природната стихия беше неудържима - 330 л/кв. м, каза Румен Христов.

Коментира и помощите от държавата, които още не са изплатени на хората и общините в карловските села, които бяха наводнени по това време преди година, изрази надежда, че това няма да се повтори.

По повод отправени критики за дарените 100 БТР-а на Украйна, Христов призова да се заиграваме с нещастието на хората и бедствието и тези БТР-и.

Днес в Народното събрание депутатът от ГЕРБ-СДС Анна Александрова замени Стоя Стоев като председател на правната комисия.

"Смяната на председателя на правната комисия не е обвързана пряко с изпълнителната власт и затова първоначалната договорка с ротация на 3 месеца беше изпълнена", обясни Румен Христов.

Очаква се сериозна работа по законите във връзка с приемане на Плана за възстановяване и развитие, промяната в съдебната система, конституционните промени, за които има и специална комисия.

Заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС коментира и предложенията за промени в основния закон.

"Смятам, че някои са много полезни, смятам, че някои от предложенията за конституционни реформи, както примерно националният празник, едва ли му е сега времето. В тези промени виждаме възможност за контрол на главния прокурор, виждаме възможност за един баланс във ВСС - има смяна на квотите", отбеляза той, като подчерта, че тази реформа в съдебната система не трябва да бъде толкова протакана във времето.

Какво още каза Румен Христов - вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U21 не успя да победи Естония на старта на квалификациите за Евро 2025
България U21 не успя да победи Естония на старта на квалификациите за Евро 2025
Финалите нa WTA се завръщат в Мексико през 2023-а
Финалите нa WTA се завръщат в Мексико през 2023-а