НОВИНИ

Васил Божков и семейството му са поставени под охрана

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:10, 30.08.2023 (обновена)
5688
Чете се за: 05:47 мин.
У нас
Слушай новината

Осигурена е лична защита на Васил Божков и неговото семейство. Новината съобщи адвокатът на бизнесмена Георги Гатев след като приключи разпита на Божков като свидетел по повод твърденията му, че бившия премиер Бойко Борисов, тогавашния финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова са го изнудвали.

Васил Божков не е постоянно в арестните помещения, както видяхме вчера и днес, той беше конвоиран до сградата на ул. "Черковна" 90, за да дава показания като свидетел. Информацията, която българските служби са получили от свои чужди колеги за евентуални заплахи срещу Божков са причината прокуратурата да постанови по-сериозни мерки, които да гарантират сигурността на обвиняемия и на неговото семейство.

Това означава, че Божков ще бъде конвоиран при засилени мерки за сигурност, такива ще бъдат прилагани в съдебните сгради, където той ще бъде воден, за участие в дела, и за да се запознава с материалите по разследванията срещу него. Под охрана ще бъдат поставени още съпругата му Елена Динева, синът му Антон Божков и неговото семейство.

Мерките за сигурност спрямо Васил Божков и неговото семейство са назначени с постановление на прокурор. Според източници на "По света и у нас" те са наложени след получена от различни служби информация, анализът на която е довел до извода, че има висока степен на застрашеност.

"Истината е, че му е наложена вече физическа защита. Има разпореждане да му се осигури защита. Защото има опасност, както виждате и вие медиите чувате от ляво, отдясно, че има опасност за неговото здраве евентуално или за неговите близки. Има такива данни евентуално и затова се взимат тези мерки", каза Георги Гатев, адвокатът на Божков.

Защо се върна Васил Божков?

Гатев допълни, че още преди време, когато Васил Божков е изявил желание да свидетелства за публичните си твърдения, че е платил 60 милиона лева рекет на бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова, е поискал и гаранции за сигурността му.

Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани миналата година, но бяха пуснати без обвинения заради липса на доказателства

Гатев не уточни обаче, дали прокурорът, който наблюдава това разследване и постановил и мерките за защита на неговия клиент и семейството му.

"Не се казва за какво. Той не се страхува, но като всеки нормален човек има някакви опасения. Както виждате в какъв свят живеем, кой е сигурен", каза Гатев.

Общо 9 часа продължи разпита на Божков по твърденията му за рекет от страна на Борисов, Горанов и Арнаудова.

"По това дело повече за нищо не могат да ни потърсят, освен за някой преразпит, за допълнения, за допълнителни уточнения по въпроси. За очни ставки, евентуално, ако се наложи", добави още Гатев.

Според адвокат Гатев преценка на разследващите ще бъде дали трябва да се разпитат отново посочените от Васил Божков или други свидетели, които вече са дали показания.

"Ако преценят, че нещо някой трябва да го преразпитат, да му зададат допълнителни въпроси, може и това да стане. Към този момент нямам никакви основания, по някакъв начин да поставям под съмнение обективността на разследването. Начина, по който се води. Разбирането, което проявяват хората. Т.е. от моя гледна точка на този етап то се води обективно и всестранно", добави той.

Гатев допълни, че показанията на Васил Божков не са достатъчни, за да се докажат твърденията му.

"Разбира се без доказателства няма как да стане. Само дума срещу дума не може да върви", каза още той.

Георги Гатев не отговори дали Васил Божков ще предостави и други доказателства в подкрепа на показанията си. По повод разпространените от прокуратурата документи, че Обединените арабски емирства са екстрадирали Васил Божков, днес от офиса на неговата компания изпратиха до медиите позиция, в която се кзва, че най-висшия съд в Емирствата е отхвърлил исканията на българските власти.

Прилагат и превод на съдебното решение, в което е написано, че България не е представила всички необходими документи, както и доказателства, че е извършил престъпленията, за които се иска екстрадицията му.

Вижте прякото включване на Иво Никодимов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов започна с двусетова победа на турнир в Италия, Донски е 1/4-финалист на двойки
Кузманов започна с двусетова победа на турнир в Италия, Донски е 1/4-финалист на двойки
Радулов и Иванова с победи на сингъл, Денчева и Янева с успех на двойки на турнир в Канада
Радулов и Иванова с победи на сингъл, Денчева и Янева с успех на двойки на турнир в Канада