НОВИНИ

Разкриха измамна схема с инвалиди в Пловдив

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
11:33, 30.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
У нас
Слушай новината

Мащабна измамна схема за източване на Здравната каса с фалшиви документи за помощни средства за инвалиди разкриха в Пловдив. От прокуратурата обявиха, че щетите са за милиони, задържани до момента са четирима лекари, участвали в престъпната схема, както и техни помагачи, набирали данни за пациентите.

В основата на схемата е един от задържаните лекари, който регистрирал медицински център със седалище в София. По документи създал и филиал в Пловдив. В него фиктивни експертни лекарски комисии изготвяли фалшиви протоколи за помощните средства, отпускани от здравната каса.

Скъпите консумативи така и не стигали до пациентите, но парите за тях са привеждани по сметките на медицинския център.

"За период от 1 година от създаването на този медицински център и комисиите към него са били изготвени и създадени 8000 такива протокола, като стойността на отпуснатите средства по тях надвишава 5 млн. лв", каза районен прокурор Петър Петров.

До разплитането на схемата се стигнало след като служители на РЗИ се обадили на трима пациенти от Пазарджик, за да ги попитат доволни ли са от качеството на помощните средства.

Оказало се, че хората изобщо не са получили такива, нито пък някога са имали нужда от тях. Последвали проверки на медицинския център и кабинетите, в които по документи се извършвали прегледите и се оказало, че адресите са фиктивни.

Адресът на този магазин за помощни средства, който се намира в центъра на Пловдив, е реален. Той е собственост на управителя на мед. център. Според указателните табели на магазина, той се обслужва от три различни фирми.

Именно служителите на фирмите са привлечени като помагачи в престъпната схема. Тяхната основна роля била да намират личните данни на пациенти, на които да бъдат съставяни фалшивите протоколи.

Протоколи за помощни средства са издавани и на починали вече хора, като документите са подписвани дори след смъртта им.

"Намерени са и електронните подписи, които са ползвани от лекарите, членове на комисията за подписване на протоколите", обясни гл. комисар Георги Чергов.

"Има случаи, в които и самите лекари въобще не са подписвали те лично протоколите, а служителите на магазина към двете фирми, те са подписвали електронните протоколи с електронните им подписи, че са извършвани прегледи от тяхно име на лица, което обстоятелство е било известно на лекарите", каза прокурор Петър Петров.

С някои от пациентите се стигало и до директен контакт. В тези случаи хората вместо помощни средства са получавали пари.

"Например единият от преводите, който установихме с категоричност, е на стойност 600 лв., а отпуснатите помощни средства са на стойност 4 хил. лв. Дейността, която сме изследвали, и която е предмет на обвинение към настоящия момент, е около 10% от цялата дейност на този медицински център", каза наблюдаващ прокурор Димитър Пехливанов.

Оставиха в ареста петима от задържаните за източване на Здравната каса в Пловдив

На този етап разследващите не казаха дали в престъпната схема има замесени и служители на здравната каса.

Репортер: Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Литва, Германия, Канада и Доминиканската република спечелиха групите си на световното първенство по баскетбол
Литва, Германия, Канада и Доминиканската република спечелиха групите си на световното първенство по баскетбол
Анди Мъри постигна победа №200 от Големия шлем и си осигури мач с Григор Димитров
Анди Мъри постигна победа №200 от Големия шлем и си осигури мач с Григор Димитров