НОВИНИ

Колекцията на Божков е под 24-часова охрана от Жандармерията в НИМ

Айше Сали
от Айше Сали
14:19, 30.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Вече 3 години колекциите на Васил Божков с антични предмети и произведения на изкуството се съхраняват в депата на Националния исторически музей и Националната галерия, след като бяха иззети.

Жандармерията стои денонощно пред вратата на хранилището в НИМ, където се намира иззетата колекция на Божков, а в Националната галерия на пост са полицаите от столичното 5 РПУ. Достъпът до колекциите е само с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Какво съдържа колекцията от ценности на Васил Божков?

Колко струва това на държавата? Днес от МВР обясниха, че няма как да бъде изчислено. В началото на годината обаче тогавашният вътрешен министър Иван Демерджиев изнесе данни, че само охраната на картините е струвала 4 млн. лв. Поставянето на полиция и жандармерия в двата музея се е наложило заради прокурорско постановление, тъй като античните предмети и произведенията на изкуството са веществени доказателства.

"Националната галерия е охранявана по принцип от Националната полиция, така че в случая не се наложи някаква допълнителна охрана да има. Има малко повече камери около вратите на депата, в които са тези произведения", обясни Весела Радоева, ръководител на отдел "Комуникации" в Националната галерия

Античната колекция, и картините на Божков се съхраняват при същите условия, при които и музейните колеции, но са в отделни помещения.

Как ще бъде съхранена античната колекция на Васил Божков?

В хранилищата на Националната галерия не се допускат външни лица от съображение за сигурност. Така е и с депото, където се съхраняват картините на Васил Божков.

"До тези произведения единствено прокуратурата има достъп и единствено колеги от галерията, които когато при нас има произведения, които не са от нашата колекция, се подписват като МОЛ, но никой не може да влезе сам", каза още Радоева.

Помещенията са предварително одобрени от прокуратурата помещения и до тях няма прякдостъп нито един служител на музея, даже ръководството, обясни директорът на НИМ Бони Петрунова след запитване на "По света и у нас". Предметите от нея са поставени в специално закупени за витрини. В Националната галерия условията могат да бъдат проследени и без да е необходим достъп до помещението.

"Всички наши помещения на депата, а те са много на брой, защото ние имаме над 45 хил. произведения, има достатъчно уреди, които реагират при промяна на влагата или токов удар, така че не се налага да се отключват физически вратите, за да се провери какво е положението вътре", добави Радоева.

За допълнителни въпроси свързани с казуса, следва да се отправи запитване до прокуратурата, посочва още в отговора си доц. д-р Бони Петрунова.

При изземането на колекцията в началото на 2020 г. фондация "Тракия", която стопанисваше колекцията обяви, поиска техническа помощ от ЮНЕСКО. Три години по-късно попитахме световната организацията какви мерки е предприела. Към настоящия момент ден все още нямаме отговор.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха руснак, паркирал колата си върху дюните на Шофьорския плаж край Созопол
Глобиха руснак, паркирал колата си върху дюните на Шофьорския плаж край Созопол
Представиха инициативния комитет за издигане на д-р Цветан Ценков за кмет на Община Видин
Представиха инициативния комитет за издигане на д-р Цветан Ценков за кмет на Община Видин